Política

Els presos surten al carrer el primer dia de campanya

Institucions Penitenciàries concedeix el tercer grau als polítics condemnats per la sentència del Tribunal Suprem

Alguns dels convictes ja intervindran avui en els actes dels seus partits polítics

Les portes de les presons s’obriran avui per a Dolors Bassa, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull i Joaquim Forn. El Departament de Justícia de la Generalitat va validar ahir la qualificació en tercer grau per a tots els presos polítics, condemnats pel Tribunal Suprem, a excepció de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l’expedient de la qual encara està pendent de revisió. A més, Forcadell està fent una quarantena per un cas de Covid-19.

La nova situació penitenciària dels presos els permetrà passar el dia al carrer i haver d’anar a la presó només a dormir-hi. D’aquesta manera, aquells polítics que així ho decideixin podran participar en els actes de la campanya electoral que va arrencar ahir a la nit.

Sense formar part de cap partit polític, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, sí que farà avui un acte públic amb altres represaliats. Serà a les dotze del migdia a la plaça del Rei de Barcelona, en el qual el president d’Òmnium insistirà en el missatge que ja va llançar ahir en el sentit que el tercer grau no farà que decaigui la campanya iniciada per la seva entitat per reivindicar una llei d’amnistia. “Com en els últims 1.200 dies de presó i com els que vinguin, amb tercer grau o sense: no deixarem de fer campanya per l’amnistia i l’autodeterminació, pels drets humans i la llibertat”, va escriure el president d’Òmnium al seu compte de Twitter.

La resolució del Departament de Justícia va ser acollida de manera desigual pels partits polítics, que des d’ahir estan en combat electoral. Les forces sobiranistes ho van aplaudir; Jéssica Albiach, dels comuns, va advertir que la bona notícia de veritat seria la llibertat definitiva, mentre que Ciutadans i el PP s’hi van mostrar contraris. Des del partit taronja, Carlos Carrizosa va reaccionar amb un to de mofa en dir que és una “casualitat” que l’alliberament hagi coincidit amb el primer dia de campanya electoral, mentre que des del Partit Popular, el candidat, Alejandro Fernández, va afirmar que el Tribunal Suprem ja havia resolt aquesta qüestió en anul·lar el tercer grau que els havia estat concedit en primera instància.

La nova situació penitenciària dels líders polítics i socials del procés va generar també un seguit de reaccions entre els líders polítics espanyols. Molt cauta va ser la vicepresidenta del govern de Pedro Sánchez, Carmen Calvo, que va afirmar que el govern no opina sobre aquesta qüestió, mentre que el també vicepresident, Pablo Iglésias, va assegurar que és una “bona notícia per a la democràcia” que els presos puguin prendre part en la campanya electoral.

Amb la resolució feta pública ahir, Justícia argumenta que els presos ja fa quasi tres anys que estan tancats i han complert una quarta part de la condemna, una circumstancia que no es complia el juliol passat quan se’ls va concedir el tercer grua per primer cop. En el comunicat fet públic ahir s’especifica que “el servei de classificació considera que es tracta d’un temps suficient per a la confirmació d’una evolució positiva”. Per concedir el tercer grau també s’ha tingut en compte que en cap de les sortides que han fet fins ara els reclusos hi ha hagut cap incident de cap mena, un requisit indispensable en qualsevol pres per assolir el tercer grau.

LA FRASE

Amb el tercer grau no deixarem de fer campanya per l’amnistia i l’autodeterminació
Jordi Cuixart
president d’òmnium cultural


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona