Política

ERC alerta que Illa vol acceptar el suport de Vox

Junqueras i Aragonès fan una crida a concentrar el vot per aturar el feixisme

ERC va alertar ahir que el PSC “està disposat a acceptar els vots de Vox” per obtenir la presidència de la Generalitat. “Per primera vegada hi ha un partit feixista que amenaça d’entrar al Parlament, però encara hi ha una amenaça més gran el 14-F, i és que el partit que encapçala el bloc del 155 amenaça de pactar-hi”, va avisar el president d’ERC, Oriol Junqueras, en un míting al pavelló dels Magraners de Lleida davant un centenar de persones. “Hem de defensar la democràcia contra aquells que l’ataquen cada dia i contra els que estan disposats a acceptar els vots per aconseguir el que les urnes no els donen”, va reblar el líder empresonat. El candidat, Pere Aragonès, va denunciar que, “com a primer pas” per disposar dels seus vots –com van fer els comuns i el PSC a l’Ajuntament de Barcelona amb Manuel Valls– Pedro Sánchez ja ha començat a blanquejar Vox aquesta setmana, després de salvar el decret sobre els fons europeus gràcies a la seva abstenció, “Quan Illa diu que es presenta a la investidura sap que l’extrema dreta té la tria feta, i sap que aquests vots mai no són gratuïts, i no volem que la Catalunya de les pròximes dècades estigui condicionada i hagi de pagar penyora a l’extrema dreta”, va advertir.

Tant Junqueras com Aragonès van insistir a situar en el 14-F una diatriba entre els partits del 155 “i els seus aliats” (en al·lusió a la fiscalia, els tribunals, la monarquia i La Moncloa), en una “operació d’Estat”, i un front ampli que vol liderar ERC amb tots els grups que defensen consensos de país com l’amnistia i l’autodeterminació, per la qual cosa van reclamar “concentrar el vot útil” en ERC perquè és “l’únic partit que pot aturar el feixisme”. El candidat, que va fer una crida a votar encara avui per correu a qui no se senti segur per sortir el dia 14, va reclamar a l’independentisme “no confondre’s d’adversari i no entrar en una espiral de retrets”. “Els nostres adversaris només són els que volen aquest país sotmès”, va cloure. El dia que el CIS tornava a situar PSC i ERC frec a frec al capdavant, les dues primeres de la llista per Lleida, Marta Vilalta i Meritxell Serret, van coincidir també en el missatge que els republicans són “els únics” que poden derrotar els socialistes, com ja van fer en els últims comicis. “Si hi ha un efecte en aquestes eleccions, seràl’efecte Junqueras”, proclamava Vilalta.

Al matí, el mateix Aragonès havia anunciat la creació, si governen, d’una conselleria d’Acció pel Clima, per “avançar cap a un model d’energia 100% renovable i de residu zero”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona