Política

L’enquesta exprés del CIS insisteix que Illa guanyarà i que JxCat s’acosta a ERC

Un sondeig insòlit dona el 23,7% al PSC i sosté que un català de cada quatre el vol de president

Cs perdria vots en totes direccions

Vox superaria el PP

Una enquesta és sempre una paradoxa irresoluble: aspira ser una fotografia fidel del moment, i alhora pot alterar la realitat que fotografia quan es publica i desperta uns votants o bé en relaxa uns altres. Des que Pedro Sánchez va confiar el CIS a José Félix Tezanos, l’oposició cada cop hi veu més la segona intenció de crear opinió i corrents de simpatia, més que la de radiografiar el moment. En una enquesta exprés –autoanomenada flash– sobre les eleccions al Parlament que no s’ha publicat mai a l’equador de la campanya, el CIS es va convidar ahir a la recta final del 14-F i va donar ales a Salvador Illa (PSC) insistint que guanyarà amb un 23,7%, davant d’ERC (19,9%) i de JxCat(14,6%), que torna a retallar distàncies amb els republicans i ja només els separen 5,3 punts, i no els 8,1 del gener. El sondeig ad hoc, però, no elabora cap projecció d’escons.

El CIS ja es va anotar la primícia a l’octubre de situar Illa com a candidat –tot i que era ministre de Sanitat, i el protagonista va negar que ho fos fins a 24 hores abans del 30 de desembre– i ara avala l’etiqueta socialista de l’efecte Illa assegurant que el 23,5% de catalans el volen com a president. Curiosament, el vicepresident Pere Aragonès (10,6%), que ha viscut en primera línia de gestió, i Laura Borràs (10,4%), que és diputada al Congrés, gairebé empaten com a segones opcions, molt lluny de la devoció demoscòpica que detecta Tezanos per l’exministre de Sanitat i cap de cartell del PSC quan es pregunta qui prefereix a la Generalitat.

A partir del quart lloc, els partits viuen un estret frec a frec pel vot en el qual hi apareixen En Comú Podem (8,9%), Ciutadans (7,9%), Vox (6,9%), la CUP (6,8%), el PP (5,8%), el PDeCAT (1,5%) i el PNC (0,2%). D’acord amb el CIS de Tezanos, doncs, l’ultradretà Ignacio Garriga (Vox) protagonitzaria un sorpasso als populars d’Alejandro Fernández.

El sondeig, realitzat amb els resultats de 1.838 entrevistes entre l’1 i el 3 de febrer –és a dir, amb plena implicació d’Illa com a candidat i amb els presos polítics participant en els mítings d’ERC i JxCat–, detecta en Cs, guanyador el 2017, fugues en totes les direccions. Carlos Carrizosa només aconseguiria mantenir el 21,3% dels seus antics votants de fa quatre anys, mentre que el 28,4% marxarien al PSC; el 12,6%, a Vox; el 10,4%, al PP, i un 14,2% passarien a l’abstenció. A més d’elevar el PSC a guanyador i Illa a presidenciable preferit, el CIS de Tezanos dona als socialistes catalans la taxa de fidelitat més alta de tots els votants (80,4%). El poder d’Illa de foradar l’espai de Cs i dels comuns és evident, segons el flash: seria el preferit com a president del 36% dels votants que el 2017 van votar Inés Arrimadas i també del 31,4% dels que van votar Xavier Domènech.

A tres dies perquè entri en vigor la prohibició de publicar sondejos vigent durant els cinc dies finals de la campanya, el CIS recull que un 14,8% ja té decidit “amb tota seguretat” no acostar-se a un col·legi electoral pels riscos de la pandèmia, mentre que un 53,6% està convençut que hi anirà.

LA XIFRA

8
de cada deu votants de Cs el 2017 votaran el 14-F un altre partit o s’abstindran. En conserva el 21,3% i prou.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona