Política

Oriol Junqueras

President d'ERC

“Regalar la bandera del diàleg seria un error estratègic”

“Replicarem a l’Estat amb mobilització democràtica”

“Preparar un acord prèviament ens serà útil, però en pandèmia ens hem de saber adaptar a les circumstàncies”

El líder d’ERC empresonat va participar ahir en el míting central a Girona perquè es troba en tercer grau penitenciari.

Quina campanya tan estranya, aquesta, amb actes sense públic i l’electorat amb por de votar...
La pandèmia no permet parlar amb la gent ni acostar-nos-hi, i això ens genera, almenys a mi, molts entrebancs. Fins i tot és poc profitosa, des del punt de vista de la proximitat personal. Després de tres anys de presó s’agraeix molt, o s’agrairia molt, poder interactuar amb qualsevol persona.
Però cabdal com totes?
El país s’hi juga molt, com sempre que votem. Hem d’intentar treballar i fer el que puguem per obtenir bons resultats i facilitar el camí cap a la república.
Hi ha desmobilització?
Veig la gent amb ànims, però alhora amb una preocupació legítima i evident per la pandèmia, la situació econòmica i les dificultats de tot tipus que passa la gent, les empreses, els comerços, la restauració, la cultura i l’esport. Es nota el patiment del dia a dia. Però també percebo complicitat, proximitat i molta empatia i escalf.
Tem per algun pas de la fiscalia o el Suprem que agreugi la repressió?
La repressió no s’atura ni s’aturarà. La justícia espanyola és conscient del repte democràtic que els fem afrontar. És el seu principal malson i es defensen amb tota la intensitat que poden i amb les eines que sempre han fet servir des dels aparells de l’Estat. No tinc cap dubte que no tenen intenció de rebaixar la repressió i sempre n’hem estat conscients. Malgrat això, i per això, hem de mobilitzar-nos, esforçar-nos i seguir convencent la gent que la nostra alternativa democràtica és la millor. Només podem replicar a l’Estat, i ens sentim orgullosos de fer-ho així, amb la mobilització democràtica, defensant les urnes i els drets fonamentals.
ERC és al mig de tots els pactes possibles el 14-F?
Estem convençuts que guanyarem, perquè la proposta d’ERC és la més útil per al país. I creiem que, per tirar-la endavant, caldrà teixir un pacte amb tots aquells que estiguin a favor de l’autodeterminació, d’un referèndum per fer la república i a favor de l’amnistia. Intentarem fer com a les ciutats de Lleida i Tarragona, governar amb –i gràcies a– la capacitat de pacte de tots aquells que defensen la necessitat d’un referèndum d’autodeterminació i l’amnistia dels presos i exiliats.
En cas de revalidar un acord amb JxCat, és partidari de concretar-lo o de condicionar-lo per evitar desavinences?
En una legislatura es produeixen situacions noves de tota mena, i més en el moment de pandèmia que vivim. Tot allò que es pugui preparar prèviament ens serà útil, però ens hem de saber adaptar a les circumstàncies que ens trobem. Ningú no s’esperava una epidèmia ni una crisi tan dura com aquesta, i en canvi hem aconseguit èxits com ara mantenir les escoles obertes i segures, cosa que alguns països europeus no han pogut fer, posar a disposició del sistema de salut 12.000 professionals més, obrir hospitals annexos... En molts àmbits, la gestió ha estat molt positiva.
No creu que la taula de diàleg amb el govern de Sánchez torna a ser una maniobra de distracció?
Segur que l’Estat hi adoptarà totes les actituds dilatòries que pugui, però nosaltres, Catalunya, mai hem de cedir la bandera de la negociació política, perquè és imprescindible per teixir majories socials al nostre país i perquè és imprescindible per obrir les portes de la comunitat internacional. A l’estranger se’ns reclama que Catalunya encapçali i lideri sempre la voluntat de negociació. Menystenir el diàleg i renunciar a aquesta bandera i regalar-la als enemics de la república catalana i de la llibertat, seria un error estratègic monumental. Si ho féssim, impediríem que se’ns obrissin portes de la comunitat internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona