Política

Jaume Nolla

Número 2 del Front Nacional de Catalunya per Barcelona

“Som patriotes i això no és cap vergonya, amb orgull”

“No s’havien preparat res. Ni estructures d’estat ni res de res, una gran enganyifa”

“No tenim el discurs de Vox, perquè no som anti-res, però volem ordre”

“S’ha de tenir amor propi, perquè estem discriminats pel fet de parlar en català”

“Pel senyor Marcel·lí, si no s’anava ràpid no ho veuria, i per desgràcia ha passat amb els avis que ja no hi són”

Periodista ‘indepe’
Nascut el 1965 a Vilallonga del Camp, on va créixer i manté la família i els amics tot i viure a Barcelona. Va dedicar-se al periodisme i, quan era a la Cadena SER, no amaga que va tenir problemes per les seves idees independentistes. Ha escrit quatre llibres i ara treballa en el Calendari de l’ermità. La redacció dels guions que fa per al programa de RAC1, en què recrea el personatge del senyor Marcel·lí, també li ocupa moltes estones del seu temps, que ara també combina amb la política.
Se’ns està censurant com a partit nacionalista català. Ens titllen de feixistes i no ho som

Han aconseguit l’aval de més de 7.000 catalans per concórrer a les eleccions amb l’objectiu de parar els peus als partits espanyolistes i als “processistes que no han fet la feina”.

Es presenten per “alliberar el país” i fer el que no s’ha fet.
Volem alliberar el país d’una letargia i de la desil·lusió amb els partits independentistes que no s’havien preparat res per declarar la independència després de l’1-O. Ni estructures d’estat ni res de res, va ser una gran enganyifa. Volem recuperar l’estat català com era abans del 1714, amb una Constitució pròpia i una manera de fer. Ens és igual si es fa amb una república, nosaltres parlem del Principat perquè és el nom que tenia el país.
I quin és el full de ruta?
En farem pública només una part, com és lògic, per explicar els passos que s’han de coordinar i les qüestions internacionals. A l’inici es farà sense trencar amb Espanya, amb les minses eines que té el Parlament. És una proposta realista i creiem que comportarà sacrificis.
Fins ara hi ha hagut presos polítics i exiliats...
Tot el respecte per ells i, si governem, la primera acció serà fer que tornin a casa. Però s’ha de dir que això també es va fer malament per culpa d’interessos i partidismes. El mateix Puigdemont explica en el seu llibre que no tenien cap estratègia preparada. Quan van anar a l’Audiencia Nacional, ja sabien que se’ls quedarien. L’Estat espanyol fa servir totes les armes possibles, i pensar que la reacció seria democràtica era de passerell. Espanya no permetrà mai que Catalunya s’independitzi perquè hi ha una sagnia i un saqueig fiscal per mantenir el gran reialme.
I per revertir-ho buscaran un reconeixement internacional?
Només ens reconeixeran si ens independitzem. Volem alliberar el país de tants anys de submissió a Espanya, i no es pot anar amb el lliri a la mà. La independència és complexa i no una performance cada Onze de Setembre. Allò va ser un punt d’inflexió, però s’ha d’obrir els ulls i no enganyar la gent.
Amb quines expectatives us presenteu?
Si tenim la confiança i aconseguim quatre o cinc diputats, tenim clar que només donarem suport als qui facin una declaració unilateral d’independència.
El Front Nacional és el partit ultradretà de Catalunya?
No, en absolut. El partit neix el 1940 a París com una formació antifeixista i antifranquista impulsada per patriotes exiliats. Som patriotes catalans i això no és cap vergonya, amb orgull. A tot el món ho són. I els espanyols, els que més. Tothom pot estimar la bandera i cantar l’himne menys nosaltres?
Per què s’ha de regular la immigració?
És indignant que ens titllin de xenòfobs per haver dit que en un país nou s’han de controlar les fronteres. Si no hi poses ordre, s’hi colaran les màfies, els terroristes i tot el pitjor. S’ha de ser tolerant, però calen unes línies vermelles i fer complir les lleis d’aquí. No tenim el discurs de Vox, perquè no som anti-res, però sí que volem ordre.
Denuncieu un vet per part de l’ANC. Per què?
La pressió d’ERC, JxCat i la CUP ha fet que l’ANC no ens convidés als debats independentistes. I només perquè saben que els prendrem els vots. Vam anar a totes les reunions per unificar l’independentisme, però no els interessa. Se’ns està censurant com a partit nacionalista català. Ens titllen de feixistes i no ho som, quan als veritables neofeixistes de Madrid els donen veu i els faran entrar al Parlament. S’han dit mentides i insults, i ens silencien als mitjans. Aquesta és la gran democràcia catalana.
Defenseu viure a Catalunya només en català.
Hi volem a tothom que s’estimi el país, sigui d’on sigui, i això passa per la llengua. Ja n’hi ha prou de dir que el castellà és la llengua de Catalunya. Tenim només un 35% de parlants habituals de català. La situació és greu i no s’està fent res; molt pitjor encara: s’està subvencionant fer pel·lícules i sèries que es roden en castellà. S’ha de tenir amor propi, perquè estem discriminats pel fet de parlar en català i no fem res. Tenim unes lleis i una immersió lingüística que no es compleixen.
Ser un personatge radiofònic conegut li ha suposat cap problema per fer política?
Espero que no. En una societat democràtica, tothom té dret a entrar en política.
El senyor Marcel·lí és ara més independentista que abans?
Sempre ho ha estat. Ell ja deia que si no s’anava ràpid no veuria la independència, i per desgràcia això ha passat amb tots aquells avis que van anar a votar amb il·lusió i defensant les urnes i ja no hi són.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona