Política

Netanyahu compareix als tribunals sis setmanes abans de les eleccions

El primer ministre israelià manté que és innocent i denuncia una “cacera de bruixes”

Lidera les enquestes i busca una majoria per protegir-se del judici

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va comparèixer ahir de nou davant dels jutges del Tribunal de Jerusalem. El líder del Likud va reiterar que ell és innocent i va marxar al cap de 20 minuts, que contrasten amb els 9 mesos que ha fet falta esperar per veure la seva segona intervenció en el judici contra ell. Tant Netanyahu com les restriccions que el seu govern impulsa contra l’expansió del coronavirus havien aconseguit ajornar aquest moment des del maig passat, però no han pogut evitar que el líder de les enquestes passés pel tribunal a sis setmanes de les pròximes eleccions del 23 de març.

Tal com fa des del desembre del 2018, quan la policia va recomanar obrir una investigació per càrrecs de suborn contra Netanyahu, el polític més poderós en la història d’Israel va alimentar la seva campanya de desprestigi contra les institucions de l’estat i contra l’esquerra política, acusant-los d’organitzar una “cacera de bruixes” contra la seva persona. “Són càrrecs falsos i inventats”, va assegurar ahir el dirigent de 71 anys, el primer líder israelià imputat mentre és en el càrrec.

Els tres casos que pesen sobre ell impliquen càrrecs de suborn, frau i abús de confiança. Presumptament, Netanyahu hauria pactat amb destacats mitjans de comunicació israelians una sèrie de favors a canvi de cobertures favorables, a banda d’haver acceptat regals com ara cigars de luxe, xampany o joies per valor d’uns 180.000 euros. Entre les al·legacions presentades per l’equip legal de Netanyahu, s’hi troben raonaments com ara que “és acceptable rebre regals d’amics” o com “una cobertura favorable no implica suborn”.

L’entorn legal i polític de Netanyahu intenta ara que el primer ministre es mantingui lluny dels tribunals durant la campanya electoral. La seva defensa ha demanat que la fase probatòria del judici s’ajorni almenys tres mesos, mentre que el president del Parlament i membre del Likud, Yariv Levin, va atacar el poder judicial el dia abans que Netanyahu reaparegués com a acusat als tribunals. Levin va afirmar que seria una “enorme interferència política” seguir amb el judici contra Netanyahu durant la campanya electoral.

Sectors de la premsa israeliana consideren les posicions de Levin inacceptables. Recorden que el país fa dos anys que està en campanya electoral mentre Netanyahu deixa caure governs que no el satisfan. El líder del Likud se serveix de la legislació israeliana, que no força un primer ministre a dimitir fins que no estigui sentenciat, per continuar a la cerca d’un executiu que li atorgui prou poder per aplacar les conseqüències del judici que s’esforça a alentir. Si Netanyahu guanyés les eleccions i aconseguís formar majoria parlamentària amb els seus aliats, es creu que podria impulsar mesures per garantir-se la immunitat davant el judici.

LA XIFRA

180.000
euros
és el valor dels regals que hauria acceptat de mitjans de comunicació a canvi de favors.

Les cinquenes eleccions, possibles

Els periodistes que van atendre la compareixença d’ahir contra el primer ministre, Benjamin Netanyahu, asseguren que els crits dels seus opositors se sentien des de dins de la sala. Eren 150 persones i estaven convocades per moviments que participen en les protestes setmanals que cada dissabte, des de mesos enrere, demanen la dimissió de Netanyahu al davant de la seva residència a Jerusalem. La majoria l’acusen de corrupte, fent bones les sospites que fonamenten les imputacions que pesen sobre ell. D’altres, el volen fora per la seva suposada mala gestió de la crisi del coronavirus. Hores abans, el mateix Netanyahu havia demanat als seus seguidors que s’abstinguessin de presentar-se als voltants del tribunal per donar-li suport. Tal com va fer el seu amic Donald Trump després de l’assalt al Capitoli, Netanyahu va dirigir-se als seus fidels parlant-los a la càmera en un to proper i afectuós: “Sé que voleu venir al tribunal demà. Sé que voleu enfortir-me al davant dels casos enganyosos en contra meu. Però per la vostra salut, us ho demano: no vingueu.” El líder del Likud lidera les enquestes amb quasi el doble de suport que el segon classificat, però no és segur que pugui aconseguir la majoria parlamentària. Les cinquenes eleccions en poc més de dos anys són una possibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona