Política

Cap a un passaport Covid-19

Guanya pes a la UE la creació d’un certificat digital que reconegui la immunitat o una PCR negativa

Brussel·les apressa els estats a tancar-ne els detalls per facilitar els viatges de cara als mesos d’estiu

La Unió Europea (UE) avança cap a la creació d’un passaport Covid-19 per facilitar els viatges interns de cara a la desescalada, especialment per l’estiu. Seria una mena de certificat digital per identificar els vacunats, però també els immunes amb un test d’anticossos o els negatius amb una prova PCR.

Encara queden molta feina i negociacions en el club europeu perquè sigui una realitat, però en cap cas serà un passaport de vacunació per evitar discriminar els ciutadans que no s’han pogut vacunar. Aquest va ser el principi d’acord a què es va arribar ahir en la reunió telemàtica entre els líders europeus.

Davant la pressió dels estats del sud amb una gran dependència del turisme, com l’espanyol o el grec, els caps d’estat i de govern de la UE van discutir intensament com recuperar la mobilitat interna al bloc europeu. Va guanyar pes la idea de crear un sistema comú per reconèixer la immunitat o els tests negatius de Covid-19 als viatgers. “Hi ha més convergència sobre aquest tema important”, va assegurar ahir el president del Consell Europeu, Charles Michel, després de la trobada.

Des de Brussel·les, demanen a les capitals que es posin les piles per acabar de definir aquest certificat digital perquè necessiten tres mesos per fer-lo operatiu a la UE. “Els estats s’han de moure ràpidament si volen tenir un certificat per a l’estiu”, apressava ahir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

En les pròximes setmanes, els governs europeus discutiran les qüestions més “polítiques” sobre com es configurarà i quin ús tindrà, amb l’objectiu d’arribar a un acord definitiu a finals de març que permeti engegar els preparatius tècnics del sistema. Amb tot, l’ús del certificat Covid-19 quedarà en mans de cada estat membre, si bé des de Brussel·les defensen que cal “una solució europea” sobre la mobilitat.

Farmacèutiques al PE

“El turisme és vital per a molts estats de la UE”, va recordar ahir Charles Michel. En paral·lel, la UE continuarà treballant per tenir igualment un certificat de vacunació homologable a tot el bloc que pugui servir tant en l’àmbit sanitari com per viatjar.

Tot plegat encara està en condicional. Per ara els viatges que no siguin imprescindibles estan desaconsellats a Europa perquè la pandèmia continua sent “preocupant”, diuen a Brussel·les. Malgrat que els països estan agafant ritme amb la vacunació, només han administrat dosis a un 8% dels seus ciutadans, lluny de l’objectiu d’immunitzar el 70% de la població a finals de setembre. Per això els líders europeus van demanar ahir explicacions a la Comissió Europea sobre els retards en les entregues de vacunes. Von der Leyen assegurava ahir que estan encoratjant aliances entre farmacèutiques per produir més vacunes en territori europeu. De totes maneres, els 27 van tornar a exigir ahir a les companyies que compleixin els compromisos i que siguin transparents sobre els problemes de producció.

Mentre els líders europeus es lamentaven per l’escassetat de vacunes, els responsables de les farmacèutiques que les han desenvolupat donaven explicacions al Parlament Europeu (PE) per l’entrebancat subministrament. Les tres companyies amb un vaccí al mercat europeu, Pfizer, Moderna i AstraZeneca es van intentar justificar pels retards, més o menys greus.

Gran part de les preguntes van anar dirigides al conseller delegat d’AstraZeneca per la reducció significativa del nombre de dosis. Malgrat les informacions que indiquen el contrari, Pascal Soriot confia a solucionar els problemes de producció i complir els compromisos aquesta primavera.

Per la seva banda, els aspirants a competir pròximament per immunitzar la població van prometre una capacitat de producció suficient per proveir els socis europeus. Un d’ells va ser el conseller delegat de CureVac, Franz-Werner Haas, que confia obtenir l’aval de l’Agència Europea del Medicament a finals de maig o principis de juny. La vacuna monodosi de Johnson&Johnson podria arribar abans, a mitjan març.

LES XIFRES

8
per cent
de la població de la UE ha estat vacunada de Covid-19, lluny de l’objectiu del 70% per a finals d’estiu.
3
vacunes
ha autoritzat fins ara l’Agència Europea del Medicament: les de Pfizer, Moderna i AstraZeneca.

Alerta sobre les seqüeles del virus

Natàlia Segura Raventós

Dolors musculars, fatiga, problemes de respiració o llacunes mentals. Són algunes de les seqüeles que arrosseguen una quarta part dels pacients un mes després de tenir Covid-19 i un 10% fins tres mesos més tard. Es coneix com a “Covid persistent o de llarga durada” i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) demana a les autoritats sanitàries europees que hi parin atenció. Un informe de l’Observatori Europeu de Sistemes i Polítiques de Salut avisa que la probabilitat de tenir aquesta malaltia no sembla estar associada amb la gravetat de la infecció, i que els treballadors sanitaris i les dones semblen més propensos a tenir-la. “Molts són incapaços de tornar a treballar o tenir una vida social”, va assegurar ahir Martin Mckee, un dels autors de l’informe, durant una roda de premsa amb l’OMS. Per la seva banda, el responsable europeu de l’OMS, Hans Kluge, va demanar als països europeus que fomentin la investigació de tractaments per minimitzar el fenomen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA