Política

Veneçuela anuncia que revisarà tota la relació amb l’Estat espanyol

Maduro critica Madrid arran de la visita de la ministra d’Exteriors a migrants veneçolans a Colòmbia

González Laya nega que vulgui donar lliçons a Caracas

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha anunciat que revisarà “tota la relació” amb Espanya després de la visita de la ministra d’Exteriors espanyola, Arancha González Laya, dissabte, a la ciutat colombiana de Cúcuta, per comprovar la situació dels milers d’emigrants veneçolans que hi arriben fugint de la crisi política i econòmica. “Revisarem a fons tota la relació amb Espanya, a tots els nivells. Ja n’hi ha prou d’agressions”, va dir Maduro durant el congrés del Bicentenari dels Pobles, transmès per la televisió pública VTV. “Respondrem de manera contundent qualsevol agressió que vingui, sigui de paraula, sigui d’acció, sigui diplomàtica, sigui política”, hi va afegir.

Segons dades oficials, a Colòmbia hi ha almenys 1.748.000 veneçolans, cosa que converteix aquest país en el principal destí dels més de cinc milions de veneçolans. Part d’aquests migrants s’han instal·lat a Cúcuta, una ciutat que limita amb l’estat veneçolà de Táchira i a què milers de persones arriben cada dia per quedar-s’hi o com a pont abans de continuar la seva emigració per la regió.

La cap de la diplomàcia espanyola i la seva homòloga colombiana, Claudia Blum, van visitar un hospital i un alberg d’Unicef d’aquesta ciutat en què s’atén immigrants veneçolans. González Laya va explicar, després, que havia anat a Cúcuta a intentar “donar una resposta” als migrants. “No soc aquí per criticar Veneçuela ni per a donar-hi lliçons –va dir, després de considerar que l’expulsió de l’ambaixadora de la Unió Europea a Caracas, Isabel Brilhante, anunciada dimecres passat, no afavoreix el diàleg per resoldre la crisi veneçolana–. Soc aquí per intentar, juntament amb la comunitat internacional, donar una resposta als ciutadans veneçolans que han decidit abandonar el seu país i venir a Colòmbia per cercar-hi una vila millor”, va al·legar.

Ministra “hipòcrita”

Però Maduro considera que el pas de la ministra espanyola per Cúcuta és “hipòcrita” i avala la “política xenòfoba” del govern del president colombià, Iván Duque, contra els migrants veneçolans. “Ja n’hi ha prou d’hipocresia, ja n’hi ha prou d’abusos, ja n’hi ha prou de posicions de doble moral de la cancellera espanyola afavorint els paramilitars colombians, afavorint el govern de Colòmbia”, va dir Maduro. El president veneçolà va instar la diplomàtica espanyola a deixar la regió llatinoamericana i atendre la gent que mor a la mar Mediterrània en el seu intent per fugir de l’Àfrica.

Aquest incident agreuja la tensió entre els dos països després que el líder opositor veneçolà Leopoldo López fugís del país, a finals de l’octubre passat, i s’instal·lés a Espanya. El govern veneçolà va acusar l’aleshores ambaixador espanyol a Caracas, Jesús Silva, d’haver ajudat a fugir l’opositor, que està condemnat a gairebé catorze anys de presó per haver convocat unes protestes que es van saldar amb més de 40 morts el 2014.

LA FRASE

Respondrem de manera contundent qualsevol agressió que vingui
Nicolás Maduro
president de veneçuela


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió