Política

Més trets de la policia als manifestants birmans

Un mes després del cop d’estat, hi ha 30 víctimes mortals i la protesta es manté

La sagnant repressió de diumenge a diverses ciutats birmanes, en les quals la policia va causar la mort d’una vintena de manifestants, no ha aturat les protestes contra el govern colpista. Centenars de ciutadans van tornar a sortir ahir als carrers, en el dia que feia un mes del cop d’estat dels militars, que veuen com el rebuig s’estén a àmplies capes de la població. Des de l’inici de les protestes, s’han mort 30 persones i almenys 200 han estat ferides per les forces de seguretat.

La policia va tornar a reprimir ahir en almenys set ciutats, amb foc real i gas lacrimogen, el moviment pacífic d’oposició. Els manifestants es protegien amb cascos de plàstic i rudimentaris escuts davant l’embat dels antiavalots. “Torneu-nos la democràcia” i “avall el règim militar” van ser algunes de les proclames. Mitjans locals assenyalaven que a Rangun, l’antiga capital i ciutat més poblada, els militars es van desplegar en suport de la policia per reprimir les protestes prodemocràcia. El relator especial de les Nacions Unides per a Birmània, Tom Andrews, va condemnar ahir la violència policial i ha reclamat una acció més severa contra l’exèrcit, com ara sancions específiques i coordinades contra els responsables del cop i els seus negocis, a més d’un embargament global d’armes contra Birmània.

El front judicial tampoc atura la repressió i ahir un tribunal birmà ha presentat un nou càrrec per “incitació” contra la líder guanyadora de les eleccions del passat novembre, Augn San Suu Kyi, que es troba detinguda des del dia del cop d’estat. El mateix càrrec ha estat presentat contra el president electe. Suu Kyi, de 75 anys, va comparèixer ahir per videoconferència davant del tribunal. L’advocat de la dirigent va poder escoltar la compareixença des de la porta del tribunal. La Nobel de la pau ja va ser acusada el passat 3 de febrer per la suposada importació il·legal d’un dispositiu telefònic i dues setmanes més tard per un delicte relacionat amb la llei de desastres naturals. Els manifestants en continuen exigint l’alliberament i la implantació dels resultats de les eleccions en les quals el seu partit va arrasar, com ja havia fet el 2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona