Política

Partits i entitats veuen el judici com un acte repressiu

JxCat o la CUP consideren que la causa dels síndics és també “un avís“ davant del triomf assolit per l’independentisme el 14-F

Torra aprofita per tornar a qüestionar la utilitat de la taula de diàleg

A les portes de la Ciutat de la Justícia de l’Hospitalet de Llobregat, representants d’entitats sobiranistes, partits i del món universitari van voler expressar ahir el seu suport als síndics processats i, alhora, valorar què representa aquesta causa en el context polític actual. I la interpretació és tan diàfana com compartida. Segons tots els que van prendre la paraula davant dels mitjans de comunicació, aquest judici és un episodi més de la repressió que, des de fa ja fa algun temps, colpeja l’independentisme, amb la singularitat, no menor, que els afectats ara ja no són persones significades o amb una militància activa dins el moviment, sinó professionals de l’àmbit acadèmic. “Estem davant d’una nova causa política”, va expressar el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, que va recordar que els encausats “el que van fer, des de la seva condició d’experts, és permetre que es fes l’1-O, que hi hagués les garanties perquè tothom pogués exercir el seu dret a vot”. Una tesi, aquesta, que va ser compartida per la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, que va assenyalar que el d’ahir “és un atac molt flagrant, perquè els implicats són politòlegs, juristes o acadèmics que van participar en una junta electoral d’un referèndum. És molt evident que aquest judici acabarà anul·lat pels tribunals internacionals. Mentrestant, però, l’objectiu d’aquesta repressió és el de fer por”.

Els portaveus dels partits també van fer una analogia respecte de la conjuntura política que viu el país. “Això es produeix just després d’unes eleccions en què l’independentisme, malgrat la repressió, ha crescut. És un avís clar. La nostra resposta no ha de ser abaixar el cap, sinó exhibir més fermesa”, reflexionava Dolors Sabater, de la CUP, i Elsa Artadi (JxCat) apuntava en una direcció similar: “Venim d’una setmana molt marcada per la repressió, i tot se circumscriu en un moment molt clar. Hi ha hagut uns comicis imposats per a l’Estat en què l’independentisme, malgrat tot, torna a guanyar, i amb un resultat històric. I davant d’això la repressió actua amb més força”, va manifestar. Per la seva banda, Marta Vilalta (ERC) parlava d’un “nou judici de la vergonya, una peça més de la causa general contra l’independentisme... És un exemple més de la injustícia espanyola, en què mentre veiem qui seu al banc dels acusats, altres, com la família reial, queden totalment impunes malgrat les seves corrupteles”.

L’expresident Quim Torra també es va deixar veure ahir per la Ciutat de la Justícia. I les seves van ser unes paraules especialment incisives respecte de les derivades polítiques d’episodis com el que es va començar a viure ahir. “Sembla mentida que hàgim de ser aquí per un fet tan democràtic com és que uns síndics vetllin per les normes d’un referèndum”, va manifestar, d’entrada, l’antic cap de l’executiu català, que al cap de res va fer una lectura més obertament política de la jugada: “Tot això passa sota un govern de socialistes i comuns, i tot això podria no passar si aquest govern volgués que no passés. Ja no valen més excuses, i necessitem que el procés de repressió s’aturi d’un cop. Cal una amnistia i que no ens venguin més taules de diàleg que no serveixen per a res”, va rematar.

Els rectors de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Guàrdia; Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals, i l’Autònoma de Barcelona (UAB), Javier de la Fuente, també van participar en la concentració, i les seves intervencions van anar encaminades a donar suport als acadèmics imputats, criticar el seu processament i a mostrar-se esperançats que el veredicte no podrà ser altre que l’absolució.

LA FRASE

El que cal és una amnistia i que no ens venguin més taules de diàleg, que no serveixen per a res
Quim Torra
expresident de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona