Política

ERC, Junts i la CUP deixen per a dijous els darrers serrells per segellar l’acord per a la Mesa del Parlament

Els independentistes se citen en una nova reunió dijous al matí, a 24 hores de la constitució de la cambra

ERC, Junts i la CUP deixen per a dijous, últim dia abans de la constitució del Parlament, els darrers serrells per segellar l’acord per a la Mesa de la cambra.

Els independentistes han celebrat aquest dimecres una nova reunió a tres bandes de la qual no n’ha sortit cap acord i, segons fonts consultades per l’ACN, en tenen una altre dijous al matí.

Sense cap altra candidatura concreta sobre la taula més enllà del reclam que JxCat ha fet de la presidència, la CUP ha proposat el diputat electe Pau Juvillà per ocupar el càrrec o formar part de la Mesa.

No ha estat fins aquest dimecres a la tarda que els negociadors de Junts han confirmat que optaran a presidir el Parlament i que el candidat serà sotmès a validació interna per part de l’executiva.

La reunió d’aquest dimecres ha acabat sense acords concrets i els anticapitalistes no n’han sortit satisfets, segons les fonts consultades per l’ACN.

Junts no ha proposat cap nom per al càrrec, però sí que ha reiterat que entén que, com a segona força del bloc independentista, els pertoca la cadira. Amb tot, la CUP no només reclama un candidat, sinó que exigeix una proposta sobre com serà l’estratègia des de la presidència del Parlament, i fins ara critiquen que no han estat prou clars. Això podria dilatar l’entesa.

A la presidència de la cambra hi podria aspirar Laura Borràs, una aposta que fan alguns membres de l’executiva de Junts. Amb tot, també sona com a vicepresidenta del Govern. Una altra persona que podria optar a encapçalar el Parlament és la fins ara consellera Meritxell Budó. Tot plegat es dirimirà en una executiva que el partit celebrarà de manera extraordinària dijous al matí, segons fonts de l’ACN.

Per part d’ERC, les fonts consultades admeten que les negociacions avancen molt lentament i amb atzucacs, però reivindiquen la voluntat d’arribar en condicions a divendres.

En el comunicat de dimecres a la tarda, JxCat ha justificat que per “superar les desavinences de la darrera legislatura” han considerat que “el rigor exigia acordar les bases d’actuació i coordinació entre les formacions independentistes, i després entrar a debatre elements com l’elecció dels membres de la Mesa del Parlament”. I reclamen respecte “especialment en aquesta setmana que s’ha atemptat contra els drets del secretari general, Jordi Sànchez; el vicepresident Jordi Turull, i el president del partit, Carles Puigdemont”. De fet, les fonts consultades lamenten les crítiques que els han arribat des de la CUP per no haver posat encara un nom sobre la taula.

Mentre continuen les negociacions en el bloc independentista, Cs i PPC encara no s’han pronunciat sobre què votaran a la Mesa. Un vot per facilitar els llocs del PSC i dels comuns a la Mesa i treure cadires a l’independentisme és una possibilitat. Per la seva banda, Vox ja va anunciar que no contemplava pactes en aquest òrgan i que votaria un candidat propi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES