Política

Nou front, protegir els diputats

ERC, Junts i la CUP estudien una reforma del reglament que eviti la suspensió de drets sense una sentència ferma

ERC té pressa per fer president Aragonès i insta els de Puigdemont a negociar l’estructura del govern

Amb l’acord de govern entre Junts i ERC encara a les beceroles, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, no té previst reunir-se amb els grups parlamentaris fins dilluns que ve dins la tanda de contactes per intentar trobar un candidat factible a la presidència de la Generalitat. El termini acaba el dia 26, quan s’haurà de celebrar la primera votació de la sessió d’investidura, que requereix de la majoria absoluta dels diputats, 68 vots.

Amb aquest calendari en l’horitzó, les negociacions continuaran al llarg de tota aquesta setmana amb les pressions habituals a les quals cada partit sotmet l’adversari. En joc cal recordar que també hi ha els tres diputats de la CUP que Esquerra i Junts necessiten per poder investir Pere Aragonès en la primera votació, després que el grup dels comuns hagi decidit restar en l’oposició.

I en aquest escenari de negociacions ahir va apareixia un altre front, la reforma del reglament que els partits volen portar a terme aquesta legislatura per així blindar els parlamentaris que tenen oberta alguna causa amb la justícia i que, d’acord amb la llei actual, podria comportar la suspensió de drets i deures amb l’obertura de judici oral i sense que encara hi hagi cap sentència ferma.

Nou causes judicials

Aquesta mesura afectaria ni més ni menys que la mateixa presidenta del Parlament, Laura Borràs, per la causa que té pendent de trasllat al Tribunal Superior de Justícia des del Suprem per presumptes irregularitats en l’adjudicació de contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Borràs, però, no és l’única. També tenen causes obertes l’expresident Roger Torrent (ERC) i Eusebi Campdepadrós (Junts), concretament una querella per desobediència de quan eren membres de l’anterior mesa del Parlament; la diputada Meritxell Serret (ERC) està processada per malversació i desobediència per l’1-O; Lluís Puig (Junts) és diputat i està “exiliat” a Bèlgica; Josep Maria Jové i Lluís Salvadó (ERC) estan processats per malversació; Pau Juvillà (CUP) té pendent un judici per desobediència, i Dolors Sabater (CUP) està imputada per haver suspès la llicència urbanística a una constructora a favor d’una entitat cultural quan era alcaldessa de Badalona.

Així, i segons explicava ahir Artadi, els tres partits independentistes busquen “mecanismes” per protegir els parlamentaris mentre no hi hagi una sentència ferma. En aquest sentit, treballen en un “decàleg de diferents casuístiques” per la qual cosa estudien en quins casos cal modificar el reglament sempre que encara no hi hagi sentència ferma. Fins aleshores, “la presumpció d’innocència i els drets dels diputats s’han de preservar”, va afegir-hi, per no posar tan “fàcil” a l’Estat que pugui “posar fi a la carrera política” d’aquells que el “destorbin”, va rematar.

Aquesta modificació del reglament, que ahir ja va ser criticada per l’oposició, es portaria a terme aprofitant la reforma de la llei que tots els partits han defensat, tot i que per altres motius, com són: les mesures pactades en l’acord antifeixista, els canvis que obliga a fer el recent pla d’igualtat i els nous sistemes telemàtics que haurien de permetre el vot a distància, tal com ara ja succeeix per raons de la Covid-19 i que Junts defensa des de fa dues legislatures perquè els diputats a l’exili puguin exercir el dret de vot. Recordem que en la sessió constitutiva de divendres passat al diputat Lluís Maria Puig ja no se li va permetre votar per aquest motiu, una situació que Laura Borràs te previst arreglar, segons ja va avançar en el seu primer discurs ja com a presidenta.

Reunió de la mesa

La presidenta del Parlament sí que es reuneix avui amb els membres independentistes de la mesa. Borràs ha convocat a les 9 del matí la vicepresidenta segona, Anna Caula (ERC), i també els secretaris Jaume-Alonso Cuevillas (JxCat), Pau Juvillà (CUP) i Ruben Wagensberg (ERC). La reunió es farà al Parlament, excepte en el cas de Juvillà, que hi participarà telemàticament perquè a hores d’ara està confinat.

Borràs recupera així les reunions dels independentistes per “coordinar la nova etapa”, on la presidenta de la cambra vol recobrar la “unitat”, segons subratllen des de Junts. Aquesta trobada es portarà a terme una hora abans de la primera reunió de tots els membres de la mesa d’aquesta legislatura. Així, s’hi inclouran, la vicepresidenta segona, Eva granados, i el primer secretari, Ferran Pedret, tots dos del PSC. La reunió habitual dels membres de la mesa és a les 10 del matí de cada dimarts.

Pel que fa a ERC, hi ha pressa per poder tancar un pacte que permeti a Pere Aragonès aconseguir la presidència. Cal un govern com més aviat millor, perquè el país en necessita un de fort, estable, lleial i compacte”, va manifestar ahir la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, que es va resistir a donar ja per enterrada la proposta de fer un acord ampli que també inclogui els comuns. La realitat, però, és que ara mateix les converses per mirar d’assolir-lo se circumscriuen als republicans, JxCat i la CUP. Amb els anticapitalistes és amb qui ERC ja ha fet més feina, fins al punt de començar a tractar, ni que sigui de manera genèrica, per on hauria d’anar l’acció de govern.

Dit això, Vilalta va avançar que aquesta setmana esperen avançar en la mateixa línia amb els de Puigdemont, i debatre sobre programa i sobre quina hauria de ser l’estructura de l’executiu i com s’hauria de distribuir entre els partits. I, en aquesta línia, una de les propostes que ERC té al cap és que els departaments no es reparteixin com un bloc estàtic entre cada formació, sinó que en cadascun hi hagi càrrecs d’una i altra bancada. I per què? Doncs perquè sigui un equip més cohesionat i evitar així que funcioni com dues realitats paral·leles, que és el que ha passat amb el que ara està en funcions.

Igualment, i encara que sigui en una fase de tempteig, JxCat i ERC han començat a parlar d’una possible reordenació d’àrees, que, com a exemple, implicaria que els primers passessin a controlar Justícia i els segons, Interior. La qüestió no està, però, ni molt menys tancada. Al contrari.

En aquest context, Marta Vilalta va assegurar que seran discrets i que, alhora, ERC també està d’acord a reformar i actualitzar el reglament del Parlament, tot i que no va concretar en quins punts s’hauria de retocar.

Davant aquesta negociació, i també la que afecta el govern, la secretària general d’ERC va evitar entrar en polèmiques amb Laura Borràs, arran del seu discurs en què va menystenir Roger Torrent, i també a les crítiques cap als republicans fetes durant el cap de setmana per la CUP o els comuns, “Tothom llança retrets i acusacions. Nosaltres no ho farem, i el que farem serà buscar propostes per assumir els reptes que té plantejats el país”, va manifestar Vilalta “Amb retrets no es construeix la confiança –hi va afegir–, i a nosaltres no ens trobaran en baralles estèrils, som propositius, generosos i responsables, i no volem mirar cap al passat, sinó començar una nova etapa”, segons va concloure.

LES FRASES

La presumpció d’innocència i els drets dels diputats s’han de preservar davant la repressió de l’Estat
Elsa Artadi
portaveu i Diputada de junts
Amb retrets no es construeix la confiança i a ERC no ens trobaran en baralles estèrils
Marta Vilalta
secretària general adjunta d’ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia