Política

Eleccions a Israel

Comicis legislatius

Netanyahu, cara o creu?

Israel vota per segon cop en pandèmia amb la continuïtat o no en el poder del primer ministre com a element central

Les enquestes apunten a unes cinquenes eleccions en el cas que no hi torni a haver majoria

Els israelians gaudeixen, des de setmanes enrere, d’un estil de vida que s’apropa al que es duia abans de la pandèmia. Avui, en les eleccions parlamentàries, els electors decidiran si això és prou per augmentar els suports a Benjamin Netanyahu. El primer ministre conservador du Israel als quarts comicis en només dos anys, en el seu intent d’aconseguir una majoria parlamentària que el blindi del poder judicial i de la triple imputació que pesa sobre ell. El líder del Likud ha estat l’home més poderós d’Israel durant les darreres dues dècades. També és la cara visible d’una controvertida gestió de la pandèmia, tot fent bandera del fet que la majoria d’israelians ja hagin estat vacunats i del que això comporta: el país fa setmanes que té els restaurants oberts i permet l’accés a concerts i a teatres a aquells que hagin rebut almenys una vacuna. Són molts, però, els que li recriminen un lideratge que només té en compte salvar-se a si mateix.

La paràlisi política en què Israel es troba ha forçat el país a navegar un any de pandèmia sense uns nous pressupostos estatals que s’adeqüin a les noves necessitats que requeria la crisi sanitària. El bloqueig s’hauria pogut salvar si el mateix Netanyahu hagués pactat uns comptes nacionals abans de la fi del 2020 amb Benny Gantz, líder de Blanc i Blau i membre del govern de coalició que dirigeix Israel des del març de l’any passat. Però l’acord no va arribar, el Parlament es va dissoldre de forma automàtica i el govern antinatura que s’havia creat “per oferir un lideratge al país en temps de crisi sanitària” enviava Israel a les segones eleccions en pandèmia. Els crítics de Netanyahu afirmen que la falta d’acord pressupostari forma part de l’estratègia del líder del Likud per mantenir-se en el poder. L’acord de coalició que mantenia amb Gantz, qui en les eleccions del març del 2020 va tenir a la punta dels dits la formació de govern sense Netanyahu, preveia un relleu a la cadira de primer ministre el novembre del 2021. La picabaralla entre Netanyahu i Gantz és el darrer capítol en l’estancament que s’allarga des de 2019: ni Netanyahu ni els seus opositors poden formar un govern estable, i ningú descarta que facin falta unes cinquenes eleccions.

Al voltant del 60% dels israelians volem que Netanyahu abandoni la política, però no es posen d’acord en qui l’ha de substituir. Un any enrere, Gantz va unir-se a Netanyahu després de rebre més d’un milió de vots sota la promesa de fer-lo fora i s’espera que avui pateixi per treure representació parlamentària. Els dretans i antics companys de Netanyahu Naftali Bennet –Yamina– i Gideon Saar –de la nova formació Nova Esperança– intentaran rellevar el primer ministre, a banda del centrista Yair Lapid, a qui les enquestes auguren una segona posició, només darrere de Netanyahu. Mentrestant, el líder del Likud continua sent primer ministre en funcions.

Netanyahu busca augmentar el seu suport entre els àrabs, el 20% del país. Membres de la comunitat beduïna del Negev, al sud, donaran suport a Netanyahu per primer cop: “Estic cansat de fer costat a partits que no tenen influència”, deia Ibrahim al-Sayyid, al diari Haaretz. I hi afegia: “El Likud serà en el govern, així que què és millor: ser dins o ser fora? Volem ser decisius.”

5
milions
de palestins que viuen sota l’ocupació israeliana –a l’est de Jerusalem, a Cisjordània i a la Franja de Gaza– no podran votar en les eleccions d’avui.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona