Política

Borràs afronta la recta final

La presidenta del Parlament inicia avui la ronda de contactes i anuncia que hi haurà ple d’investidura divendres

ERC, Junts i la CUP confien a arribar a un acord ampli de legislatura en primera votació, però intensifiquen la pressió

Borràs anunciarà el candidat dijous i la investidura serà divendres

La presidenta del Parlament comença aquest migdia la ronda de contactes amb els presidents i portaveus dels grups parlamentaris per tal de trobar un candidat que arrossegui prou vots per ser investit president de la Generalitat. La cita és divendres, tal com estableix la llei, en primera votació, i si no s’aconsegueix la majoria absoluta de la cambra, el reglament preveu una segona volta al cap de dos dies, i aquest cop n’hi hauria prou amb una majoria simple. Tanmateix, la votació s’hauria de celebrar en diumenge, i no un de qualsevol, sinó diumenge de Rams, la qual cosa afegeix més pressió a les parts negociadores.

Sobre la taula hi ha dos possible candidats, el socialista Salvador Illa, que manté la candidatura malgrat no disposar de prou suports per ser escollit, i el republicà Pere Aragonès, que, de moment, té l’aval de la CUP, tot i que l’acord ha de ser ratificat entre demà i dijous per la militància. Al marge ha quedat Junts, tot i que els terminis de les negociacions així ho permeten, ja que els anticapitalistes requerien aquest calendari per tal de sotmetre l’acord a l’aprovació de les seves bases. Mentrestant, i fins divendres, ERC i Junts hauran d’acabar de perfilar un acord que l’equip de Carles Puigdemont reclama que sigui molt més ampli que el que han signat republicans i anticapitalistes.

Junts posa el focus en l’eix nacional i en el traçat d’un full de ruta que culmini en la independència. Per això, no neguen la possibilitat de continuar negociant un referèndum amb el govern espanyol, però sempre dins d’uns terminis. Conscients que no trobaran una resposta afirmativa a l’altra banda de la taula de negociació amb l’Estat espanyol, els de Junts no són partidaris de tornar a celebrar un 1-O, per la qual cosa, atesa la negativa de l’Estat espanyol, veuen plenament legitimada la consulta de fa tres anys i proposen destinar els esforços a reactivar la declaració d’independència. En aquest context, per a Junts és cabdal el paper del Consell per la República, que lidera el president a l’exili Carles Puigdemont. Tanmateix, la composició i la funció d’aquest òrgan, massa ancorat en l’estructura de Junts, no han estat compartides per ERC i la CUP, que hi han mantingut, des dels seus inicis, una participació molt poc representativa.

En aquest escenari, ahir hi tornava a haver contactes entre Junts i ERC, i n’hi continuarà havent entre Junts i la CUP, assegurava la portaveu de Junts, Elsa Artadi, que considerava que “la clau és que hi hagi un acord a tres” que estableixi un “full de ruta” per “donar recorregut al 52% de vot independentista” assolit en les eleccions del 14-F. De fet, la portaveu assegurava que el seu grup no tan sols no se sent interpel·lat pel pacte amb ERC i la CUP, sinó que, a més a més, el desconeixia. “No ens pronunciarem sobre un document que no tenim”, afirmava la dirigent, i alhora insistia que el que vol Junts, en tot cas, no és un simple acord d’investidura, sinó un “acord d’estabilitat” que permeti tirar endavant el pressupost i assegurar una majoria parlamentària al llarg de la legislatura. “No volem que aquest govern sigui ni un Dragon Khan ni un Vietnam”, etzibava.

Conferència de Sànchez

Paral·lelament, l’acord signat entre ERC i la CUP també pressiona Junts, ja que algunes de les mesures aprovades sembla que es dirigeixen a la línia de flotació del grup de Puigdemont, que se sustenta des de posicions liberals fins a les més socialdemòcrates. ERC i la CUP apunten cap a aquestes discrepàncies, mentre que Junts enarbora la bandera del Consell per la República, que des dels seus inicis va aconseguir concentrar un important volum de votants independentistes, com es va posar de manifest en l’acte celebrat a Perpinyà ara fa poc més d’un any.

De moment, avui, Junts vol donar a conèixer l’anàlisi que fa dels resultats electorals i també de l’estat de les negociacions, i ho farà a través del seu secretari general, Jordi Sànchez, que oferirà a les set del vespre la conferència política Un govern per fer, un govern per ser, i Junts vol que permeti explicar la seva posició com a partit a les portes de la sessió d’investidura. “Què passarà o no passarà divendres? Avui és dilluns i seguim treballant amb ERC”, assegurava Artadi, que afegia així més pressió a les negociacions.

Sacsejada al Consell

D’altra banda, ERC considera que el Consell per la República pot ser “un òrgan interessant i útil en l’àmbit internacional, especialment perquè pot arribar allà on no ho poden fer les institucions catalanes”, però necessita “una bona sacsejada; cal reformular-lo i replantejar-lo”, precisava ahir la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, que es mostrava convençuda que l’acord a tres s’arribarà a produir aquesta setmana. Tanmateix, caldrà veure si la CUP, que demà sotmet l’acord amb ERC a l’aprovació de les seves bases, es veu interpel·lada per l’acord a què arribin Junts i ERC, la qual cosa afegirà inestabilitat a un possible pacte a tres. Ahir, també, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant instava Junts a decidir si vol parlar de “rescat social” i de les bases d’un nou model de país o no vol. La CUP ha denunciat nombroses vegades que la seva formació fa setmanes que va enviar propostes a Junts i que no s’ha avançat gens. Per als anticapitalistes, és “clau” parlar del programa polític i de com es dona resposta a les necessitats de la gent després d’anys de crisi econòmica i amb el greuge de la pandèmia.

El pacte entre ERC i la CUP no ha agradat gens a l’oposició. La vice-primera secretària del PSC, Eva Granados, acusava els republicans d’estar “disposats a arribar a la presidència [de la Generalitat] a qualsevol preu”, tot i que això suposi deixar la governabilitat de Catalunya en mans de “dos partits antisistema” com Junts i la CUP. Granados creu que un acord a tres entre ERC, Junts i la CUP “no donaria resposta” als reptes que ha d’afrontar la societat catalana durant els propers anys, i tampoc es correspondria amb l’anhel “progressista” expressat pels ciutadans a les urnes el 14 de febrer. En vista d’aquesta possibilitat, el PSC insistirà a presentar la candidatura de Salvador Illa, que va ser qui va obtenir més vots el 14-F, com “una alternativa solvent”. D’altra banda, el president de Ciutadans, Carlos Carrizosa, assegurava que el preacord d’ERC amb la CUP els ha deixat “absolutament trasbalsats”. “És un mal auguri”, pronosticava.

LES FRASES

Volem un acord ampli. No volem que aquest govern sigui ni un Dragon Khan ni un Vietnam
Elsa Artadi
Portaveu i diputada de junts
Amb Junts hi ha carpetes obertes que cal anar tancant a fi que el pacte sigui estable i fort
Marta Vilalta
portaveu i diputada d’erc
Pel que anem coneixent, sembla que el país estarà en mans de les assemblees de la CUP i de Waterloo
Eva Granados
portaveu del psc i vicepresidenta segona del parlament
Junts ha de decidir si vol parlar de rescat social i de les bases d’un nou model de país o no vol
Eulàlia Reguant
diputada de la cup

Ronda de contactes telemàtics amb els grups petits

Enmig d’un escenari polític encara complicat per la falta d’acords, ahir s’anunciava un calendari atapeït de reunions protocol·làries entre la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i els representants de la resta de grups. La primera trobada, a les dotze, consistirà en un contacte telemàtic amb el president del PP, Alejandro Fernández, seguit mitja hora més tard del responsable de Ciutadans, Carlos Carrizosa, i, finalment, cap a la una del migdia, amb la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach.

A les quatre de la tarda, Borràs conversarà amb la número u de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, i una hora després ho farà amb el líder de Vox, Ignacio Garriga.

Els contactes presencials a la cambra catalana se celebraran diumenge i quedaran restringits als representants de les tres principals forces al Parlament: Albert Batet (JxCat), Josep Maria Jové (ERC) i Salvador Illa (PSC). La presidenta ja ha anunciat que dijous presentarà un candidat al ple d’investidura.

D’altra banda, Borràs també va avançar que podria rellevar el secretari general de la cambra, Xavier Muro, que va qüestionar la declaració unilateral d’independència l’octubre del 2017 i la destitució del qual va exigir fa uns mesos l’expresident Quim Torra. “Jo penso que comencem una nova etapa i prendré decisions en aquest sentit, efectivament, per obrir un nou temps”, va explicar la presidenta en una entrevista a Televisió de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel llança un atac amb drons contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona