Política

La mesa del Congrés es posa en evidència amb l’amnistia

L’independentisme i Podem impugnen el “TC preventiu”

El PSOE es refugia en els lletrats i la inconstitucionalitat i evita el debat amb la dreta, però Vox va poder dur al ple il·legalitzar ERC i Junts

El temple de la paraula. El Congrés és definit sovint amb aquesta pompositat –“una part és temple i una altra part és teatre”, va dir el socialista José Bono després de presidir la cambra entre el 2008 i el 2011–, però la definició incorpora ara una contemporània lletra petita: el temple de la paraula només sobre el que els lletrats autoritzen prèviament i és qualificat a la mesa. L’endemà que els lletrats del Congrés servissin l’argumentació de la inconstitucionalitat de la llei d’amnistia que el 16 de març era registrada per ERC, Junts, el PDeCAT i la CUP, ahir a la mesa es va imposar l’aliança del PSOE, el PP i Vox per enterrar-la abans de néixer i que no sigui ni qualificada per ser debatuda en el ple. La mesa es posa en evidència així respecte del que ha fet en el passat, com quan el 2020 va acceptar que Vox elevés al ple una proposició de llei manifestament inconstitucional perquè exigia la il·legalització d’ERC, Junts i Bildu i que es debatés i votés en el ple el setembre del 2020.

Si bé els impulsors de la llei d’amnistia per a presos polítics i exiliats temien que no superarien el filtre de la mesa, els lletrats es van anticipar fent avortar el text perquè hi veuen “una contradicció palmària i evident amb el que es disposa a l’article 62 i) de la Constitució, d’acord amb el qual no té cabuda que la llei autoritzi indults generals”. “La mesa no pot actuar com si fos un TC preventiu, i ho acostuma a fer només en dos temes: els de la monarquia i els del conflicte polític”, constata Gerardo Pisarello, secretari primer de la mesa, que es va quedar sol votant a favor de la tramitació amb els companys Gloria Elizo (vicepresidenta tercera) i Javier Sánchez (secretari tercer). Si Pisarello recorda que els lletrats i la mesa han aixecat la tanca a polèmiques iniciatives de Vox, per Jaume Asens la mesa s’erigeix en “una espècie de censor, una sala de control previ del Tribunal Constitucional”. “Negar debats polítics genera monstres i mina la democràcia”, va denunciar Asens a Catalunya Ràdio.

Si bé el Congrés és el teatre del xoc estratègic de l’independentisme, l’amnistia ha estat una fita unitària, i els promotors reclamen ara a la mesa que reconsideri el vet, tot i sospitar que això no succeirà. “No sortiré cada dimarts a la sala de premsa del Congrés a dir que el PSOE se la juga, perquè ho sap”, va dir Gabriel Rufián (ERC). El portaveu republicà evoca que al Congrés “es debaten salvatjades de la dreta i la mesa li dona l’OK i aquí no passa res”, però quan es tracta del conflicte català la mesa és “un mini-TC, i encara més reaccionari”. Per Míriam Nogueras (Junts), el vet a l’amnistia és una prova més que “la via del diàleg està morta”. Des de la CUP, Mireia Vehí apuntava al PSOE per haver-se alineat “una vegada més amb el PP i Vox, i no per impedir la llei sinó per prohibir el debat”. “No és cert que la Constitució prohibeixi l’amnistia. Prohibeix els indults generals. Si hagués volgut prohibir l’amnistia, ho diria literalment”, diu Vehí. La mesa ha obviat fins i tot la sentència 101/2012 del Tribunal Suprem, que analitza la llei d’amnistia del 1977 –prèvia a la Constitució del 1978– i deixa l’abast de la llei “vigent” en mans dels diputats adduint que “la derogació correspondria, en exclusiva, al Parlament [espanyol]”.

En tenir coneixement de la censura del debat, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, no es donava per vençut i anunciava “l’activació del dret de petició” i “una altra via” per tornar a dur la proposta al Congrés. El primer pas serà una mobilització el 10 d’abril als carrers de Catalunya amb recollida de firmes. “Els de girar full abonen la via repressiva”, rebat Mauri.

La ‘fiabilitat’ del PSOE

També va reaccionar, amb ironia, la portaveu del govern català, Meritxell Budó: “el PSOE no falla mai”. La consellera va qualificar de “mala notícia” la postura dels socialistes i el va reclamar un “canvi d’actitud” per demostrar que tenen una voluntat real de “resoldre el conflicte polític” entre Catalunya i l’Estat.

La mesa no pot ser un TC preventiu, i ho és només en dos temes: la monarquia i el conflicte polític
Gerardo Pisarello
secretari primer mesa congrés
Actua com a mini-TC i és més reaccionària. La dreta porta a debat salvatjades i la mesa diu OK i no passa res
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
El PSOE menteix, i em sorprèn que això sorprengui. La via del diàleg està morta i no és cap notícia
Míriam Nogueras
portaveu de junts al congrés
No és cert que la Constitució prohibeixi l’amnistia, sinó l’indult general. Si es prohibís ho diria literalment
Mireia Vehí
portaveu de la cup al congrés
La mesa s’erigeix en una espècie de censor i sala de control previ del TC. Negar el debat genera monstres
Jaume Asens
President de podem al congrés
Per defensar drets fonamentals el PSOE s’alia amb Vox i nega el debat. Activem l’altra via i hi tornem
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium cultural

El PSOE no avala ara la derogació de la llei mordassa

Derogar la llei mordassa és una promesa del govern de coalició en el seu programa de govern, i ahir la CUP, amb la firma de Mireia Vehí i Albert Botran, va oferir al PSOE –i a tot el ple del Congrés– una proposició de llei per modificar el Codi Penal en matèria d’ordre públic per abolir la llei mordassa i refer la sedició tot desfent la reforma del 2015. La proposta de la CUP rebrà el vot a favor d’ERC, Junts, Podem, Més País i Compromís, però no el del PSOE.

Vehí va acusar el PSOE de confirmar-li que “votaran que no tot i que és el partit que més vegades s’ha compromès a derogar la llei mordassa, i també el que més la utilitza”. El Congrés també vivia un agre debat forçat pel PP exigint “la condemna dels totalitarismes nazi i comunista”. De Franco, al títol, res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona