Política

El Congrés convalida el decret d’ajudes directes a empreses amb el suport d’ERC i l’abstenció del PP

Cs, PNB, Bildu, PDeCAT i la CUP s’abstenen mentre que JxCat, Vox i Més País voten en contra

El Congrés dels Diputats ha aprovat el paquet d’11.000 milions d’euros per a empreses, pimes i autònoms que inclou un fons d’ajudes directes de 7.000 milions. Els partits del govern de coalició, PSOE i Unides Podem, han obtingut el suport d’ERC en la convalidació del decret. PP, Cs, PNB, EH Bildu, PDeCAT i CUP s’han abstingut per permetre la convalidació encara que critiquen el decret. Vox, JxCat i Més País hi han votat en contra. La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha defensat el decret com a via per “seguir donant suport” al teixit empresarial i ha dit que la protecció en marxa és fruit d’un “treball col·lectiu”. El decret ha obtingut 177 vots a favor, 113 abstencions i 59 en contra. Es tramitarà com a projecte de llei.

El diputat d’ERC Joan Capdevila ha explicat que el vot a favor és “per responsabilitat” perquè conté mesures “molt urgents” però ha criticat que el text no ha estat “gens dialogat”. Altres socis d’investidura, com el PNB, han criticat aquesta manca de diàleg. “No ens han deixat cap altra opció” que l’abstenció, ha dit la diputada dels nacionalistes bascos Idoia Sagastizabal, que ha retret que les ajudes “no s’adapten a la realitat de cada territori”.

El portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, també ha lamentat que l’executiu no hagi negociat el decret però ha afirmat que no hi voten en contra “per responsabilitat” encara que ha considerat “absolutament insuficients” les ajudes. La diputada de Cs María Muñoz també ha argumentat que és “insuficient” i ha exigit “plans valents”.

D’altra banda, JxCat hi vota en contra perquè considera que els criteris de repartiment perjudicaran a Catalunya. “La gent no ens ha votat per seguir acceptant les molles”, ha dit la portaveu Míriam Nogueras, que ha criticat el vot favorable d’ERC “a canvi de res”. “No podem ser facilitadors d’aquest greuge”, ha argumentat.

Abstenció del PP

El PP ha facilitat l’aprovació del decret amb una abstenció “per responsabilitat”. La diputada Elvira Rodríguez ha defensat que es tramiti com a projecte de llei perquè veu mancances al text i, per aquest motiu, ha dit que no hi poden votar a favor. Rodríguez ha criticat, entre altres, que deixi “moltes empreses fora” o el procediment de concessió no estigui prou simplificat.

Fruit d’un “intens debat”

El portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, ha assegurat que el decret és fruit d’un “intens debat” dins el govern espanyol i ha reivindicat que s’ha aconseguit que hi hagi 7.000 milions en ajudes directes per la “tossuderia” del partit lila. Echenique ha fet una crítica vetllada a Calviño, ja que ha contraposat els ministres de la formació lila a aquells que “volen tornar a la mal anomenada austeritat”. Echenique ha dit que el decret és una “molt bona notícia” encara que “no és perfecte” i requereix “modificacions”.

7.000 milions d’ajudes directes

El decret inclou un fons de 7.000 milions d’ajudes directes -2.000 per a les Balears i Canàries i 5.000 per a la resta-. Les empreses i autònoms podran rebre entre 4.000 i 200.000 euros. Els treballadors per compte propi que tributin per mòduls podran rebre un màxim de 3.000 euros.

Podran accedir a les ajudes directes del fons les companyies que hagin tingut una caiguda d’ingressos d’almenys el 30% amb relació a 2019 i serviran per cobrir fins al 40% de la caiguda addicional d’ingressos de micropimes i autònoms (amb fins a 10 treballadors) i del 20% per a la resta d’empreses.

Les ajudes seran gestionades per les autonomies, que rebran una transferència de l’import que els correspon segons els criteris de repartiment fixats per l’Estat, i seran no reemborsables i serviran per cobrir la caiguda d’ingressos, cobrir despeses fixes pagar proveïdors o deutes que s’hagin contret entre març de 2020 i maig de 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona