Política

De los Cobos sosté que l’1-O “no es va apallissar ningú”

El coronel de la Guàrdia Civil lloa “l’encomiable esforç de contenció” dels agents contra el referèndum per “no haver fet càrregues” i “no haver actuat contra cap votant”

Tens acarament amb Rufián, Nogueras i Vehí

“Jo no necessito presentació. I vostè, tampoc”, va dir el coronel Diego Pérez de los Cobos ahir al Congrés. “Això que ens estalviem. No està en una caserna. No em vacil·li!”, va etzibar Gabriel Rufián (ERC). Enmig d’un tens enfrontament amb Rufián i més tard amb Míriam Nogueras (Junts) i Mireia Vehí (CUP), el coronel de la Guàrdia Civil i repressor de l’1-O, destituït el 25 de maig del 2020 pel ministre Fernando Grande-Marlaska, acudia a la comissió de la Kitchen i va escoltar els retrets per la violència policial. “L’1-O no es va apallissar ningú, no hi va haver cap càrrega”, va dir.

Tres anys i mig després de l’octubre del 2017, el coronel de la Guàrdia Civil, factòtum amb Mariano Rajoy i avui degradat per l’informe contra el govern de Pedro Sánchez per la manifestació del 8-M, no només no revisa la visió de la seva repressió, sinó que li penja nous adjectius de lloança. “No parli de càrregues. Des del punt de vista professional, l’1-O no hi va haver cap càrrega. Una càrrega és una actuació encaminada a dissoldre una manifestació i allà no n’hi havia cap. Hi havia una concentració d’unes persones que tenien l’oportunitat de concentra-se en el 99% de llocs de Catalunya si volien fer alguna reivindicació i el problema és que es van anar a concentrar just a l’únic lloc on no podien”, rebatia en resposta a Nogueras. De los Cobos va gosar lloar “l’encomiable esforç de contenció” dels agents per “no anar contra cap votant”. “Mil ferits! Vergonya els hauria de fer!”, va cridar Rufián. “Si parlem de vergonya...”, s’hi va tornar el coronel.

“Jo faig l’interrogatori”

Rufián el va acorralar amb virulència sobre l’ordre d’“apallissar” durant l’1-O. “No puc permetre utilitzar el terme apallissar la gent. No puc passar per alt que s’acusi digníssims i extraordinaris professionals, que van fer una tasca amb absoluta eficàcia i professionalitat, d’apallissar”, va dir. “Estic fent jo l’interrogatori”, etzibava Rufián al coronel i amo de la clau dels fons reservats sent director del gabinet de Coordinació i Estudis del Ministeri de l’Interior. Nogueras, al seu torn, va rebatre la tesi de l’uniformat que la Guàrdia Civil és “una de les institucions més ben valorades”. “Quan miri el CIS miri les dades de Catalunya, i veurà que no és que no sigui la primera ni la segona, és que no surt ni al top ten de les més ben valorades!”, va esmenar la portaveu de Junts.

Mireia Vehí (CUP) el va treure de polleguera definint-lo com “la memòria viva de les clavegueres”, una expressió que De los Cobos va forçar a retirar del diari de sessions i que la presidenta de la comissió de la Kitchen, la socialista Isaura Leal, va obeir. Les urnes mai trobades, però, eren el dard final. “Com valora no haver descobert ni una sola urna l’1-O?”, l’acomiadava Rufián. “No va trobar cap urna i va fracassar. A Madrid el van condecorar; a Catalunya és un mer mercenari de l’Estat que no mereix ni li vergonya”, l’acomiadava Vehí.Un dels moments més hilarants el va propiciar el portaveu d’EH Bildu, Jon Iñarritu, que va recordar el secret de domini públic segons el qual De los Cobos es va presentar voluntari el 23-F del 1981 a Yecla (Múrcia), on des del 2020 és fill adoptiu. “Que es va presentar voluntari a la caserna de Yecla favor del cop d’Estat és una llegenda urbana?”, va oferir Iñarritu. “No sap l’alegria que em dona...”, celebrava el coronel. “No, no, si això és una oportunitat que li dono...”, va ironitzar Iñarritu. “És absolutament fals que jo hagués fet res semblant. En aquella data jo era menor d’edat i anava a l’institut”, va dir. “Sí, sí, ja ho haurà llegit vostè, que companys de l’institut l’acusen de...”, va afegir-hi el portaveu d’EH Bildu. “No només ho he llegit sinó que he llegit aquesta invenció o aquesta llegenda aplicada a un altre membre de la meva família. O sigui que qui ho va intentar ho ha replicat canviant el protagonista”, es defensava el coronel i germà de l’expresident del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos.A petició dels diputats de la dreta, De los Cobos va deixar clar que no és un home de servei a governs del PP i va reivindicar la seva estima personal i el seu full de serveis professionals de cinc anys a les ordres del socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, mort el 10 de maig del 2019. “Vull fer un públic reconeixement de la seva persona i de la seva tasca com a excel·lent ministre de l’Interior. Que en pau descansi. L’enyoro gairebé cada dia”, va ser l’elogi que De los Cobos va tributar a Pérez Rubalcaba després d’una enganxada amb el socialista Felipe Sicilia.Els tensos acaraments mantinguts amb tots els portaveus independentistes i amb Rafa Mayoral (Podem) van contrastar amb l’estima i la devoció que li van professar tan la diputada del PP Ana Belén Vázquez com la diputada de Vox Macarena Olona. “Mi coronel”, s’adreçava Olona a ell en tot moment amb indissimulada devoció i amb veu tremolosa. “El seu cessament i el del coronel Sánchez Corbí van ser indignes. Per no comprometre’l, aquesta diputada es reservarà la seva opinió personal. Mi coronel: Gràcies per omplir de decència aquest hemicile”, va dir Olona per si algú tenia la temptació de traduir l’admiració que desperta De los Cobos en l’extrema dreta com a símptoma d’una afinitat política compartida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona