Política

Revés del Consell d’Europa a l’Estat per la presó de Cuixart

El darrer informe de l’ens, en què hi ha Espanya, sobre drets humans diu que pateix “represàlies i intimidació”

Compara la seva situació amb la dels empresonats a Rússia, Turquia i l’Azerbaidjan

Un informe de la relatora general sobre drets humans de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa, la francesa Alexandra Louis, inclou el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, entre els defensors dels drets humans que pateixen “represàlies i intimidació”. El document, que l’organisme va debatre dimecres, recorda que Cuixart és el líder d’una organització que “promou drets civils i culturals a Catalunya” i és a la presó amb una condemna de nou anys pel seu rol en el procés independentista. Segons l’informe, la situació de Cuixart a la presó “ha empitjorat” per culpa de la pandèmia i el líder d’Òmnium ha arribat a estar 23 hores al dia a la cel·la en aïllament.

En aquest sentit, Louis ja va demanar el mes d’octubre una revisió de les condicions de presó del president d’Òmnium. “Les condicions de presó de Cuixart són particularment dràstiques”, va assegurar, i va mostrar molta preocupació pel fet que “l’aplicació del tercer grau ha estat suspès i segueix empresonat”. Per aquest motiu la relatora fa una crida a les autoritats espanyoles “a revisar les seves decisions pel que fa a la seva detenció, particularment les restriccions a les quals està sent subjecte, i donar-li llibertat provisional tan aviat com sigui possible”.

Cuixart és l’únic defensor dels drets humans de la Unió Europea que apareix a l’informe, que destaca especialment la mala situació a Rússia, Turquia i l’Azerbaidjan. En el text, la relatora escriu que els advocats de Cuixart han denunciat que el seu judici “no s’hauria d’haver fet al Tribunal Suprem, que té competències per jutjar polítics electes però no activistes de la societat civil com ell”.

En el seu informe, a més, la relatora assegura que seguirà la situació dels defensors dels drets humans que cita “amb atenció” i alertarà l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa de possibles nous casos de violació de drets i de totes les iniciatives promogudes a defensar-los.

Després de fer-se públic l’informe, Cuixart va piular a la xarxa social Twitter: “El Consell d’Europa denuncia que Espanya empresona ciutadans que defensem drets humans, l’únic estat de la Unió Europea. Per això seguirem fent de la repressió altaveu de lluita i compromís. Sempre endavant!”

Aquest informe és el darrer d’una sèrie que ja ha denunciat la parcialitat de la sentència que manté Cuixat a la presó, ara en segon grau. L’estudi del cas del president d’Òmnium Cultural per part del Consell d’Europa, un organisme per promoure la democràcia i el respecte als drets humans que té l’Estat espanyol entre els seus membres, va començar el juny del 2019, quan Raphaël Comte, l’aleshores relator general, va presentar un informe sobre els defensors de drets humans en risc a Europa en què ja es recollia la situació de Cuixart.

El Consell d’Europa, però, no és pas el primer organisme internacional que es pronuncia en aquest cas. El Grup d’Estats contra la corrupció del Consell d’Europa (Greco) va fer públic que considerava que Espanya “té un problema d’independència judicial” i els assessors en drets humans d’aquest organisme també han qüestionat la proporcionalitat de la sentència del judici que va tenir lloc al Tribunal Suprem.

A més, altres organitzacions com ara Amnistia Internacional, l’Organització Mundial contra la Tortura, Front Line Defenders, l’Associació Internacional d’Advocats Demòcrates, l’Associació d’Advocats Europeus Demòcrates, la Comissió Internacional de Juristes i el PEN Internacional també s’han pronunciat sobre el cas de Cuixart. A més, el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU també va qüestionar les acusacions contra el líder d’Òmnium i el seu empresonament, i en va demanar l’alliberament.

I no són els únics, també s’hi ha expressat l’Alt Comissionat pels Drets Humans i tres relators especials: el relator especial per la llibertat d’opinió i expressió, el relator especial pels defensors dels drets humans i el relator especial sobre qüestions de minories.

LES FRASES

Les condicions de presó de Cuixart són particularment dràstiques
Alexandra Louis
relatora general de defensors de Drets Humans del Consell d’Europa
Seguirem fent de la repressió altaveu de lluita i compromís. Sempre endavant!
Jordi Cuixart
President d’Òmnium Cultural i pres polític

Mascaretes per a l’amnistia en 300 estàtues d’arreu del país

Òmnium Cultural va guarnir ahir amb una mascareta 300 estàtues d’arreu del país en una acció que tenia per objectiu reclamar l’amnistia dels presos i exiliats independentistes. L’entitat va explicar ahir que amb aquesta iniciativa volia posar en relleu que l’amnistia és “el gran consens de país”, i alhora subratllar que aplicar-la “és únicament qüestió de voluntat política” i que és “plenament viable” des del punt de vista jurídic. Entre d’altres, les estàtues que es van incloure en la iniciativa van ser la figura La tramuntana, davant del Museu Dalí, a Figueres; el Monument a la Patum, a Berga; el Jugador d’hoquei, de Puigcerdà; el monument a l’afició de l’Espanyol, a Cornellà de Llobregat; La sirena, de Sitges; L’elefant blau Bòdum, de Rubí, i els avis de l’escultura de la plaça del Lledoner, a Granollers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona