Política

Aragonès apressa Junts a tancar l’acord “per afrontar les urgències que té el país”

El coordinador nacional d’ERC demana als de Puigdemont que “no xutin la pilota endavant”

La CUP posa en dubte la voluntat negociadora de JxCat

El coordinador nacional d’ERC i candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, va instar ahir Junts per Catalunya a tancar “al més aviat possible” un acord per formar govern i a “no xutar la pilota endavant”. L’actual vicepresident de la Generalitat va defensar, després de reunir-se –“com faig cada dia”, deia– amb l’equip negociador del seu partit, que si han estat capaços d’arribar a un acord amb la CUP després de negociar-hi, “també serà possible pactar amb Junts” per posar en marxa un executiu que “atengui les grans qüestions estratègiques del país” i les “urgències del moment”.

Aragonès va assegurar que en la reunió amb els seus negociadors havia constatat que els dos partits van “en la mateixa direcció: la d’abordar el dret a l’autodeterminació, l’amnistia i afrontar la reconstrucció social i econòmica del país”. Tot i això, el líder republicà va recordar a Junts que dimarts ja farà quinze dies de la segona investidura fallida i que ara “no és el moment de xutar la pilota endavant”. Tot i admetre que hi ha esculls en les negociacions, Aragonès no va voler entrar a valorar-ne cap: “Tinc plena confiança en els negociadors; en cada escull, hem de ser capaços de posar-hi una solució al costat.” Això sí, el candidat d’ERC es va oferir a ser present en les converses si se li “demana”.

L’actual vicepresident, que va defugir posar dates límit a un possible acord, va assegurar que té “vies obertes amb tots els actors de l’independentisme”, però que no desvelaria si havia parlat directament amb Carles Puigdemont. “Si hem tancat un acord amb la CUP, que semblava més difícil, el podem tancar amb Junts; la clau és negociar”, hi afegia.

Justament ahir, però, la CUP va assegurar que té dubtes que Junts tingui “voluntat de negociar”. La diputada de la CUP a Tarragona Laia Estrada va explicar en una entrevista a l’ACN: “El problema és que no podem contraposar propostes perquè, per un motiu que desconeixem, no hi ha voluntat d’entrar en negociacions i en diàleg.” En aquest sentit, Estrada va explicar que mentre que els cupaires i ERC ja han presentat les seves respectives propostes de model de país i de com s’ha d’afrontar el conflicte polític en un futur, “JxCat encara no ha detallat les seves”.

Amb relació al pacte amb ERC, la diputada va defensar que els dos anys de marge que donen a la taula de diàleg són perquè Esquerra “s’adoni que no serveix de res” i es convoqui un nou referèndum unilateral.

LES FRASES

Els esculls que hi ha ara per ara entre ERC i Junts se superaran si hi ha voluntat política
Pere Aragonès
candidat d’erc a la presidència de la generalitat
Si Junts creu que el pacte és insuficient, que ens ajudi a millorar-lo i fem pinça conjuntament
Laia Estrada
Diputada de la cup
Cal un govern centrat a vèncer el virus, a reactivar l’economia i a no deixar ningú enrere
Salvador Illa
President del grup parlamentari del PSC al Parlament

Illa es torna a promoure per a la investidura

El candidat del PSC en les darreres eleccions catalanes, Salvador Illa, es va tornar a oferir ahir, tot i no tenir cap possibilitat, per ser president de la Generalitat. Illa, des de Canovelles, va assegurar que veu el candidat d’ERC, Pere Aragonès, “molt afeblit” políticament després de les dues sessions d’investidura fallides i va insistir que es tornarà a promoure i que se sent legitimat perquè va guanyar les eleccions del 14-F. De la mateixa manera, va assegurar que els partits independentistes estan oferint un “espectacle descoratjador” per la seva falta d’entesa. Aragonès, per la seva banda, va tornar a assegurar ahir que “no existeix cap possibilitat” de bastir un govern en minoria amb el suport extern del PSC un cop passin les eleccions de Madrid com insinuava Jéssica Albiach.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona