Política

La Justícia expulsa Toni Cantó i Agustín Conde de la llista del PP a la Comunitat de Madrid

El Jutjat contenciós administratiu 5 de Madrid estima el recurs del PSOE i considera que són “inelegibles” perquè no es van empadronar en temps i forma

Els dos candidats van renovar el DNI uns dies abans de registrar les llistes, però s’haurien d’haver empadronat abans de l’1 de gener

L’exportaveu de Cs a les Corts valencianes Toni Cantó i l’exalcalde de Toledo Agustín Conde no podran anar a les llistes del PP a les eleccions a l’Assemblea de la Comunitat de Madrid.

El Jutjat contenciós administratiu número 5 de la capital espanyola ha estimat el recurs del PSOE contra la decisió de la Junta Electoral Provincial de Madrid i ha anul·lat les candidatures de Cantó i Conde als comicis del proper 4 de maig per ser “inelegibles”. Es tracta d’una sentència ferma, contra la qual només es pot recórrer d’empara al Tribunal Constitucional (TC).

La sentència argumenta que els dos aspirants a candidat no es van empadronar a la Comunitat de Madrid en temps i forma. Cantó ho va fer el 22 de març i Conde, el 26, és a dir, gairebé tres mesos més tard del tancament del cens. I és que segons la llei electoral, cap persona que no estigués empadronada a la Comunitat abans de l’1 de gener de 2021 no pot votar ni ser elegit, segons la sentència.

La Junta Electoral havia aprovat les candidatures de Cantó i Conde perquè al seu DNI hi figurava una adreça de Madrid, però no va comprovar la data de l’empadronament.

El titular del Jutjat, Ramón Fernández Florez, conclou que “els candidats Srs. Cantó i Conde, per haver canviat els seus domicilis des d’altres circumscripcions electorals a la de Madrid, amb posterioritat a la data de tancament del cens electoral aplicable per a les presents eleccions, no ostentarien, de cap manera, la condició d’elector, que és un requisit ineludible per poder concórrer a les eleccions com a Candidat”.

“Vistos els volants d’empadronament aportats pel Partit Popular, es reputa acreditat que l’empadronament a la Comunitat de Madrid dels candidats Srs. Cantó i Conde ha estat en data posterior al tancament del cens electoral vigent (1 de gener de 2021) i anterior a la presentació de la candidatura pel Partit Popular, en la que s’han integrat” afegeix el magistrat.

Segons el jutge, el fet que actualment tinguin “la condició de ciutadans de la Comunitat de Madrid, no els confereix, per se, el dret a ser elegibles a les presents eleccions a la seva Assemblea Legislativa, del proper 4 de maig”.

El jutge argumenta que “si no es tenia dret a estar inclòs en el cens a la data del seu tancament [1 de gener de 2021], no es podrà concórrer a les eleccions”, ja que en cap moment podrien haver estat electors d’acord amb la legislació electoral vigent.

La sentència subratlla que “aquesta previsió legal no és pròpiament una excepció o un règim especial, com postula la JEP i el PP”.L’Agència Tributària obre una inspecció a Joan Carles I per comprovar que ha complert amb les obligacions fiscals

Madrid

Junts allunya ara la investidura

barcelona

Sánchez s’oposa a les PCR gratuïtes per viatjar

Brussel·les

Tensió entre Rufián, Asens i Nogueras pel ball de socis

madrid

El govern afirma estar “aïllat” de la trencadissa

Barcelona

Israel intensifica el foc a Gaza

Beirut

Descarten investigar alts càrrecs policials per l’1-O

barcelona

El TC tomba el recurs del conseller Rull

barcelona

El govern de Girona obre finalment la negociació pel pressupost del 2021

girona