Política

Reclamen la recuperació de la casa pairal de Francesc Macià

Un centenar de persones exigeixen a l’Ajuntament d’Alcarràs que compri i restauri el mas d’estiueig del president

Més d’un centenar de persones van participar ahir en un acte a Vallmanya, a Alcarràs, per exigir a l’Ajuntament la compra i restauració urgent de la casa pairal on Francesc Macià estiuejava amb la seva família. En l’acte, convocat per la iniciava popular Salvem Cal Macià, es va fer una ruta divulgativa per la finca, es va llegir un manifest a favor de conservar aquest patrimoni i també es va llegir una carta de l’expresident Quim Torra, que havia de participar en la jornada però que finalment no ho va fer a causa del confinament comarcal. També hi havia previst fer una cadena humana al voltant de l’edifici, però el propietari no hi va donar permís.

L’acte reivindicatiu amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la República Catalana va començar amb una pedalada popular des d’Alcarràs fins a Vallmanya, encara que a causa de la pluja la gran majoria del centenar d’assistents van arribar a la finca amb vehicles particulars. Ja davant de la casa, els participants van desplegar una pancarta amb el lema “Cal Macià és del poble”, formada per diversos cartells, i seguidament es va fer la ruta divulgativa.

La pluja i el confinament comarcal van fer que a l’acte no hi hagués tanta gent com l’organització esperava. Tot i això, un dels membres de Salvem Cal Macià, Ferran Dalmau, va explicar que la seva reivindicació ha rebut un gran nombre de suports i que és “una bola que cada vegada es fa més gran i ja és imparable”.

Amb aquest acte, Salvem Cal Macià ha tornat a demanar a l’Ajuntament d’Alcarràs la compra i restauració urgent de la casa que havia estat propietat de la família de l’esposa de Francesc Macià. Asseguren que la gent d’Alcarràs i dels municipis veïns tenen “l’àmplia voluntat” de conservar aquest patrimoni i critiquen que el govern municipal actual hagi “desfet” l’acord de compra de la casa amb “l’excusa” de no poder-ne assumir el cost, va assegurar Dalmau. Això, malgrat afegir-hi que la Diputació de Lleida i la conselleria de Cultura ja s’han compromès a col·laborar en la rehabilitació de l’edifici un cop sigui de propietat municipal. Per això, la iniciativa popular demana al consistori que “faci un cop de cap i es posi al costat de les demandes de la gent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona