Política

La policia de Minneapolis mata un altre afroamericà

Un jove de 20 anys mor a trets a mans d’un agent que l’havia aturat per una infracció de trànsit

Tensió màxima als carrers, amb una nit de disturbis a 16 quilòmetres del judici del cas Floyd

La tensió torna a ser màxima als carrers de Minneapolis, que han reviscut l’escenari de l’onada de manifestacions contra la brutalitat policial que es van desfermar fa uns mesos. La mort del jove afroamericà Daunte Wright pels trets d’un policia, després d’aturar-lo per una infracció menor de trànsit, ha fet ressorgir la frustració d’una comunitat farta de l’abús de les autoritats, i que ha de bregar, alhora i en paral·lel, amb el judici pel cas Floyd, que s’està celebrant a pocs quilòmetres de distància.

El fets es van produir diumenge a la tarda a Brooklyn Center, un suburbi al nord de Minneapolis. Segons la mare de la víctima, Wright li va trucar per demanar-li dades sobre l’assegurança del cotxe, ja que l’havien aturat perquè duia un ambientador penjat al mirall retrovisor, il·legal a Minnesota. Els agents van descobrir que hi havia una ordre de detenció pendent contra ell i van intentar arrestar-lo.

En les imatges difoses per la policia de les càmeres que els agents duien a sobre, es veu com Wright i els agents forcegen, i el jove intenta fugir amb el cotxe. És llavors quan se sent el tret, una única bala que el fereix de mort. El vehicle va circular uns quants metres més, i es va estavellar poc després.

El cap de la policia, Tim Gannon, va afirmar ahir que, després de revisar les imatges, és prou clar que la policia utilitza erròniament una arma de foc en comptes de la pistola Taser. Van disparar i van provocar un “accident que va resultar en la tràgica mort de Wright”.

Hores abans de la difusió de les imatges i de les explicacions, la mort de Wright havia estat l’espurna que encenia una comunitat afroamericana de Minneapolis i els voltants que viu amb els nervis a flor de pell pel que està passant a la ciutat. A poc més de 16 quilòmetres del lloc on va morir Wright, se celebra el judici del cas George Floyd. Fa gairebé onze mesos, la seva mort va desencadenar protestes, aldarulls i saquejos a la ciutat i, posteriorment, a tot el país.

La matinada de dilluns, una altra vegada centenars de persones van sortir als carrers, fartes que res hagi canviat, mentre esperen amb expectació el resultat del judici del cas Floyd, que hauria de marcar un abans i un després en la brutalitat policial.

Al carrer, es van tornar a veure imatges de foc, enfrontaments entre manifestants i policies, trencadisses en comerços –una vintena van ser assaltats–, llançament de pedres que rebien com a resposta gasos lacrimògens... L’alcalde de Brooklyn Center va ordenar toc de queda i va tancar les escoles, com a mesura de precaució. També s’hi ha desplegat la Guàrdia Nacional per intentar controlar la tensió.

LA FRASE

Crec que el policia volia usar la pistola Taser, però va disparar contra Wright amb una única bala
Tim Gannon
CAP DE la POLICIA DE BROOKLYN CENTER

Recta final del judici a Chauvin

Ahir va començar a Minneapolis la tercera setmana del judici contra Derek Chauvin, l’expolicia blanc acusat de la mort de l’afroamericà George Floyd, en un procés que ja entra en els últims compassos. El jutge va anunciar que dilluns vinent podrien començar els al·legats finals, abans que el jurat popular deliberi la culpabilitat o no de Chauvin.

De moment, s’espera que avui comencin a desfilar els testimonis de la defensa, després que l’acusació acabés la seva part. Encara no se sap quantes persones seran cridades a declarar ni és segur que Chauvin hi comparegui per donar el seu punt de vista sobre el que va passar.

Un cardiòleg va insistir ahir en les conclusions dels altres experts mèdics que han passat per l’escrutini del judici: que Floyd va morir pels baixos nivells d’oxigen com a conseqüència de l’asfíxia que li va provocar el genoll de Chauvin, i no per un atac de cor o per sobredosi com diu la defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs