Política

Sánchez no resol dubtes dels fons al Congrés en un debat amb regust electoral

JxCat li recrimina vendre “fum” darrere “grans titulars” i, com el PDeCAT, vol protecció a les petites empreses

La CUP li retreu que “rescati el gran capital”

Si alguns esperaven concreció de la compareixença a petició pròpia al Congrés del president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, per explicar els detalls del pla de recuperació, transformació i resiliència de 70.000 milions d’euros dels fons europeus que ha d’invertir entre el 2021 i el 2023, van quedar ahir desenganyats. Començant pels grups de l’oposició, que no van poder resoldre els seus dubtes. Sánchez va detallar de nou el document que dimarts al vespre van poder conèixer les formacions, amb un munt de qüestions, xifres i línies mestres genèriques que ja va presentar en roda de premsa el dia abans i que van acabar tenint regust electoral, atesa la proximitat dels comicis madrilenys del 4 de maig.

Començant per la compareixença mateixa de Sánchez, i seguint amb el to més virulent del popular Pablo Casado, que va qualificar el pla de “novena simfonia de l’autobombo i l’embolic” i el va comparar amb una “pizza reescalfada vuit vegades”, el debat va ser un recull de retrets per la gestió de la pandèmia i l’estat d’alarma en què es va sentir el líder de Vox, Santiago Abascal, qualificar l’executiu de “govern de la mort i la ruïna”. Sánchez va recomanar al primer que “no cridés” i al segon, que “no insultés”, en una baralla que va deixar moltes preguntes de la resta de l’oposició sense resposta.

Això és precisament el que va passar a les formacions catalanes. La portaveu de JxCat, Míriam Nogueras, va censurar els “titulars triomfalistes” que generen les compareixences de Sánchez com la d’ahir, amb “una pluja de milions” que al final s’acaben convertint “en fum”. Malgrat l’escepticisme, Nogueras li va preguntar si vincularia els fons a la condició que les grans empreses que hi aspirin hagin saldat els deutes que tenen amb les petites i mitjanes empreses, que supera els 80.000 milions. Sense resposta va quedar, malgrat que Ferran Bel, del PDeCAT, també va insistir a preguntar si el pla de reformes incloïa el règim sancionador per la morositat empresarial.

Mireia Vehí, de la CUP, va qualificar el pla de “rescat al gran capital”, lamentant que no s’hi esmenti res de la reforma laboral. I els va demanar saber si els 13.200 milions destinats a inversió en la mobilitat sostenible i al cotxe elèctric anirien a Ferrovial i “al pla de taxis voladors” quan hi ha municipis dels Països Catalans “on no arriba ni la Renfe”.

Absència d’ERC per un positiu

ERC no va intervenir en el debat al Congrés dels Diputats, perquè els tretze diputats del grup es van haver de confinar atès que un dels integrants va donar positiu de Covid-19. De fet, ja estaven confinats des de dijous passat i tampoc van intervenir dimarts en la primera sessió del ple ni en la Junta de Portaveus, tot i que van poder seguir els debats i van participar en les diverses votacions de manera telemàtica. L’equip segueix les mesures establertes en el protocol sanitari fins a la setmana que ve, un cop hagin acabat els deu dies d’aïllament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona