Política

Menyspreu de Brussel·les a Ucraïna en plena reactivació del conflicte amb Rússia

Von der Leyen declina la invitació al 30è aniversari de la independència del país

Nova pífia diplomàtica després del ‘sofagate’ i la humiliació de Borrell a Moscou

Desori diplomàtic a la Unió Europea. Després de la pífia de l’alt representant de la UE Josep Borrell a Moscou, i la humiliació del sofagate a Ankara, ahir Brussel·les va tornar a ficar la pota amb una gestió maldestra de les relacions exteriors. La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va declinar la invitació del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, per assistir al 30è aniversari de la independència del país. Una absència que es podria llegir com una manca de suport a Kíev en un moment molt delicat a la regió per l’escalada de tensió amb Rússia en les darreres setmanes.

Per acabar-ho d’adobar, l’executiu europeu va patinar també en les formes. Segons es va filtrar ahir a diversos mitjans, va ser el cap del gabinet de Von der Leyen, i no la mateixa presidenta, qui va respondre a Zelenski; un fet que va tornar a aixecar crítiques per un protocol diplomàtic inadequat quan encara cou l’incident del sofà a Turquia. El portaveu de la CE, Eric Mamer, va sortir ahir al pas assegurant que la resposta era provisional i que Von der Leyen firmarà la carta per excusar-se.

Més enllà de la relliscada formal, crida l’atenció que Von der Leyen no vagi a Kíev en un moment d’alta tensió per l’augment de tropes russes a la frontera amb el Donbass, al nord-est del país. L’alemanya al·lega que té una agenda molt “carregada” aquells dies, però la festa se celebra el 24 d’agost, una data generalment poc moguda en les institucions europees per les vacances d’estiu. “El nostre suport a Ucraïna és clar”, va assegurar el portaveu de la CE, negant que s’enviï cap missatge negatiu.

Arran de l’enrenou, el president del Consell Europeu, Charles Michel, va trucar ahir a la tarda a Zelenski per recordar-li que ell sí que va acceptar la invitació ja fa més d’un mes per participar en la celebració. “Tinc un gran interès a assistir-hi”, li va dir l’exprimer ministre belga.

En condicions normals, seria un gest diplomàtic per compensar la pífia de l’executiu europeu de cara als ucraïnesos. Ara bé, tenint en compte la mala maror que hi ha entre Michel i Von der Leyen des del sofagate (el belga no va reaccionar al protocol masclista dels turcs), també pot ser vist com un intent més per competir en la disputada representació exterior de la UE.

Sigui com sigui, el nou descuit torna a posar en qüestió la capacitat diplomàtica de les institucions europees per navegar en una arena internacional inestable. El propòsit de Von der Leyen per liderar una Comissió Europea “geopolítica” no s’està materialitzant. De fet, les polèmiques a Moscou, Ankara i Kíev revelen una deficient coordinació interna en la complexa estructura institucional que, intrínsecament, dificulta a la UE parlar amb una sola veu al món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona