Política

Cuixart insta a la unitat per prioritzar la crisi social

Òmnium fa avui una declaració en què demanarà a les institucions catalanes afrontar els reptes democràtic, econòmic i social “inajornables”

Exigeix el salconduit cultural per ajudar el sector

Coincidint amb els tres anys i mig del seu empresonament, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, anunciava ahir per carta als socis que l’entitat demanarà avui a les institucions catalanes afrontar els reptes “inajornables” del país que suposen la crisi social, econòmica i democràtica.

En la carta, Cuixart posa l’accent en la necessitat d’ajuda als sectors més vulnerables de la població en una aposta de l’entitat perquè el futur govern prioritzi aquest objectiu: “Demanarem a les institucions catalanes que afrontin els reptes de país inajornables davant la crisi democràtica, sanitària i social que vivim; els exigirem que estiguin a l’altura per al futur de les pròximes generacions i, sobretot, per un present digne per als qui més ho necessiten.”

Gest cap a l’exili

En la seva carta als socis, Cuixart comença reconeixent la mateixa importància als exiliats que als presos polítics per fer una crida explícita a l’entesa d’ERC, Junts i la CUP per no desaprofitar la majoria en vots i folgada en escons: “Vull insistir que presó i exili són dues cares de la mateixa moneda; per això el sobiranisme ha de romandre unit i mobilitzat pel dret a l’autodeterminació, l’amnistia i la República, per no malbaratar el resultat del 14-F i aprofitar les victòries des de tots els fronts de lluita.”

Coincidint amb el 60è aniversari de la creació d’Òmnium, que es començarà a celebrar al juliol, Cuixart anuncia la declaració que avui l’entitat dirigirà a les institucions catalanes, però també el pla estratègic del mateix Òmnium, que es presentarà en un acte al maig.

El president de l’entitat avança que avui Òmnium es dirigirà a les institucions del país perquè afrontin els reptes democràtic, econòmic i social pensant, sobretot, en la població més desafavorida, però també anuncia que al maig l’entitat presentarà “quins són els reptes estratègics d’Òmnium com a principal entitat civicocultural del país”, que recorda que ja té avui 185.000 socis. En darrer terme, Cuixart aprofita per fer una “crida d’emergència” en favor de la cultura.

Salconduit cultural

Amb l’horitzó immediat de Sant Jordi, el president d’Òmnium reclama a les administracions el salconduit cultural que permeti trencar el confinament territorial per assistir a actes culturals. “Les conseqüències dramàtiques que viu el sector estan afectant de manera irreversible tota una generació de creadors, artistes i pensadors d’arreu dels Països Catalans”, adverteix Cuixart, que fa una crida als socis d’Òmnium perquè consumeixin cultura i comprin llibres.

En la darrera reflexió de la carta insisteix que “resistir també vol dir vèncer” i conclou que els 60 anys d’Òmnium Cultural donen sentit als tres anys i mig que fa que és a la presó.

El sobiranisme ha de romandre unit per no malbaratar el resultat del 14-F i aprofitar les victòries des de tots els fronts de lluita
Exigirem que estiguin a l’altura per un present digne per als qui més ho necessiten
Jordi Cuixart
president d’òmnium cultural

Junts afirma que s’està més a prop de l’acord

La vicepresidenta de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, afirmava ahir que s’està més a prop de l’acord amb ERC per formar govern perquè “s’ha fet molta feina”. Amb tot, la dirigent i diputada treia importància al document que ERC els va fer arribar dissabte passat i que el vicepresident Pere Aragonès va qualificar de “complet” per tal de poder arribar a un acord. En roda de premsa, ahir Artadi considerava que el document “no és res més que un compendi” dels que ja s’han anat intercanviant els dos partits i que no hi ha “cap element nou”, segons informava ACN. Artadi explica que durant tota la negociació s’ha treballat intercanviant documents i que el de dissabte era complet perquè era un compendi de tots els anteriors. Segons la dirigent de Junts, el problema de la falta d’acord definitiu no és que els negociadors s’hagin trobat amb esculls, sinó que s’han de “concretar més les coses”, un objectiu que “requereix temps”. En aquest sentit, Artadi considera que la proposta de govern presentada per ERC és “poc detallada”. D’altra banda, l’expresident del Parlament, el republicà Roger Torrent, no preveu un govern d’ERC en solitari, demana un pacte amb Junts i defensa per a Aragonès el lideratge polític del país i per a Puigdemont el paper internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona