Política

Òmnium pressiona per un “front comú” de l’independentisme per “no malbaratar” el resultat del 14-F

L’entitat assegura que “no es pot prescindir de ningú” i demana als partits sortir de “l’atzucac institucional”

Òmium Cultural ha pressionat per fer un “front comú” de partits, “exili” i societat civil per “no malbaratar” el resultat “històric” de les eleccions del 14 de febrer, amb un 52% dels vots independentistes. La Junta Directiva de l’entitat ha fet aquest dissabte una declaració conjunta des del Recinte Modernista de Sant Pau i ha demanat sortir de “l’atzucac institucional” per “culminar” el procés d’autodeterminació, combatre “la repressió” i lluitar per l’amnistia. Així mateix, l’entitat ha reconegut la “tasca incansable de l’exili” i “l’esforç d’internacionalització ingent” del Consell per la República. “Tothom és necessari i no es pot prescindir de ningú”, ha assegurat el vicepresident, Marcel Mauri.

Mauri ha reclamat als partits polítics sortir de “l’atzucac institucional” i traçar una “estratègia compartida” per fer front als reptes de la societat catalana i assolir la República. Òmnium Cultural s’ha ofert a ser “generadors de grans consensos” per tal que el Consell per la República i la resta d’espais de trobada siguin “encara més forts”.

L’entitat també ha demanat unes “institucions valentes” que apostin “urgentment” per la cultura, la llengua, la lluita contra les desigualtats, la llibertat i l’autodeterminació. “Els demanem que no pensin només en els pròxims quatre anys, sinó en el país de futures generacions”, ha manifestat.

En aquest sentit, Mauri ha reclamat a les institucions treballar a favor d’una amnistia per resoldre el “conflicte polític” i protegir i garantir els drets fonamentals de la ciutadania. “Cal recuperar la iniciativa política i institucional”, ha clamat, després de dos mesos de les eleccions i sense acord de Govern entre els partits polítics.

“No ens pertoca a nosaltres marcar les tempos del Parlament ni de l’inici de la nova legislatura, però mentre seguim en l’atzucac institucional, l’Estat segueix amb la via de la repressió”, ha alertat. Per aquest motiu, Mauri ha reclamat “màxima responsabilitat” als dirigents polítics i s’ha mostrat “convençut” que aquests faran “la feina que els pertoca”.

Aposta pel capital humà, cultural i social

Més enllà de la reivindicació política, l’entitat també ha alertat dels efectes de la crisi sanitària i els reptes de la societat catalana. Per aquest motiu, Òmnium ha reclamat destinar el 2% del pressupost de la Generalitat a la cultura; enfortir “l’imaginari col·lectiu” dels Països Catalans; promoure l’ús del català; enfortir el sector cultural i audiovisual en català, i actualitzar el model de l’escola catalana.

Així mateix, ha demanat garantir la “plena incorporació ciutadana” de totes les persones, combatre els discursos d’odi, definir un projecte de país que interpel·li els joves i adoptar polítiques de suport al teixit comunitari.

“Ens cal un front comú per lluitar contra la repressió i per culminar el procés cap a l’autodeterminació”, ha afegit Mauri. El vicepresident de l’entitat ha assegurat que actualment hi ha és de 3.300 independentistes represaliats i 115 causes polítiques obertes.

L’acte, que també ha comptat amb la presència telemàtica dels presidents territorials de l’entitat, ha suposat un posicionament institucional d’Òmnium Cultural. Els encarregats de llegir el discurs han estat els dos vicepresidents, Marcel Mauri i Clàudia Pujol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona