Política

Vox no representarà el Parlament al Senat

ERC, Junts, la CUP i els comuns apliquen una nova fórmula de representació que en deixa fora la ultradreta

Els anticapitalistes renuncien a tenir senador

Fórmula imperiali. Aquest és el nou càlcul matemàtic que ERC, Junts, la CUP i els comuns han decidit aplicar per comptar el nombre de senadors que, per designació autonòmica, pertoquen a cada grup parlamentari. Tot i que no s’havia aplicat mai abans, els grups que van signar el pacte antifeixista justificaven ahir l’elecció d’aquest mecanisme adduint que permet que el grup de Vox, amb onze diputats, quedi sense senador. Com a conseqüència d’aquest nou càlcul, els anticapitalistes, amb nou diputats, han decidit renunciar al diputat que els hauria pertocat amb el càlcul anterior. El nombre total de senadors que correspon designar al Parlament són vuit. Així, en aquesta legislatura, el PSC i ERC tindran tres cadires al Senat cadascú, i JxCat n’obtindrà dues.

La junta de portaveus va aprovar ahir aquest nou sistema proporcional, que el partit de la ultradreta ja va avançar que denunciaria davant del Tribunal Constitucional. Els que es van desmarcar de la fórmula van ser els socialistes, que, malgrat haver signat el pacte antifeixista, ahir asseguraven que no compartien la decisió.

La portaveu de JxCat al Parlament, Gemma Geis, defensava ahir que Vox no tingui cap senador autonòmic designat per la cambra catalana perquè advoca per la supressió de les institucions catalanes, i que la decisió és “coherent” amb la posició política de Junts, que vol lluitar contra el “racisme”, la “xenofòbia” i el “masclisme”. Per la diputada d’ERC Marta Vilalta el sistema respecta el criteri de proporcionalitat, compleix el reglament i evita que un partit que “fomenta l’odi i les discriminacions” representi la cambra catalana al Senat.

El PSC no vol enfocar Vox

D’altra banda, la portaveu del PSC-Units, Alicia Romero, assegurava ahir que “respecta” la decisió de la junta de portaveus de deixar Vox sense senador autonòmic, però creu que s’ha “retorçat” la fórmula imperiali i que és “poc proporcional”. En roda de premsa, Romero va dir que la decisió és un “mal precedent”, perquè es podria “girar en contra” si mai existeix un grup parlamentari gran. També considera “contradictori” que s’usi aquesta fórmula per als senadors i una de diferent, la d’Hondt, per al repartiment de les comissions del Parlament. Els socialistes van negar haver-se desmarcat del pacte antifeixista i van afirmar que l’estratègia dels partits independentistes amb Vox és “equivocada” perquè els situa al centre del debat.

No a preguntes “transfòbiques”

La mesa va rebutjar tramitar ahir, i va instar a reformular-les, dues de les preguntes per escrit que havia presentat el PSC al govern, ja que considera que contenen tics transfòbics. En concret, una al·ludia a un capítol de Les tres bessones sobre qüestions sexuals emès per TV3, sobre el qual preguntava: “Quina és la base científica de presentar la sexualitat humana dissociant els òrgans sexuals del sexe de les persones?” L’altra preguntava si s’han “avaluat les conseqüències que per a les dones han tingut els trasllats de persones transgènere a les presons de dones”, permesos des del novembre. Segons l’article 163 del reglament, no es poden admetre a tràmit preguntes “que contenen expressions ofensives per a la dignitat de les persones o que en menystenen els drets”. Pel PSC, és un “error” que la mesa actuï com a òrgan censor. “Ara decidirà el que els grups podem preguntar o no, i si està ben formulat o no? Em sembla un mal camí”, etzibava Romero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona