Política

Putin exigeix a Occident que cessi els atacs a Rússia

Respondrà, si no ho fa, amb rapidesa i contundència

Llança l’amenaça enmig de la tensió a l’est d’Ucraïna

Vladímir Putin va advertir ahir a Occident que “lamentarà” tota provocació contra els interessos de Rússia, i va avançar que la resposta serà “asimètrica, ràpida i dura”. “Ho lamentaran com fa molt de temps que no ho fan”, va proclamar el president rus en el seu discurs sobre l’estat de la nació davant les dues cambres del Parlament.

El cap del Kremlin va instar les potències occidentals a no creuar “línies vermelles” i no confondre “les bones intencions” de Moscou amb “debilitat”. “No cessen els actes no amistosos contra Rússia [...], que s’han convertit per a alguns en una mena d’esport”, hi va afegir.

Putin va acusar obertament Occident d’haver organitzat un cop d’estat a Bielorússia amb intent inclòs d’assassinat del seu líder, l’autoritari Aleksandr Lukaixenko. “Han sobrepassat tots els límits.” Segons Putin, els organitzadors del cop planejaven un “ciberatac massiu”, amb la desconnexió del sistema energètic i de comunicacions de Minsk.

El líder rus va comparar els plans contra Lukaixenko amb l’enderrocament en la revolució de l’Euromaidan (2014) de l’aleshores president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, que va considerar també “un cop d’estat”. Per contra, va assegurar que Moscou es comporta amb “contenció” i que “sovint” evita respondre a actes “hostils” i, fins i tot, de “desvergonyiment”. La setmana passada, Rússia va imposar sancions als EUA i va expulsar deu diplomàtics, en resposta a una mesura semblant aplicada per Washington, entre altres motius, per ingerència en les eleccions presidencials del 2020.

Moscou, a més, va protagonitzar un conflicte diplomàtic amb Txèquia, que va acusar els russos d’estar implicats en l’explosió d’un dipòsit d’armes el 2014 en què van morir dues persones. Praga va expulsar 18 diplomàtics russos i Moscou va respondre amb la mateixa moneda.

Els països occidentals també han instat Rússia a reduir la presència militar a la frontera amb Ucraïna –uns 150.000 soldats, segons algunes fonts–, que ha provocat una escalada de tensió al Donbass en les últimes setmanes.

LA FRASE

Els que provoquin Rússia ho lamentaran com mai abans
Vladímir Putin
PRESIDENT DE RÚSSIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona