Política

Agafa ritme la negociació

ERC i Junts continuen intercanviant-se informació, ahir sobre l’espai de coordinació entre socis

En el proper pas esperen abordar ja l’estructura de govern

Nova reunió ahir a la tarda entre Junts i ERC, tot i que més curta de l’habitual a causa de la coincidència amb la presentació del llibre de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell al Palau Robert de Barcelona, a la qual van assistir diversos càrrecs d’ERC i Junts. Les converses continuaran avui mateix. En els últims dies, les negociacions s’han intensificat i els republicans, que s’havien queixat d’un cert alentiment i fins i tot bloqueig per part dels juntaires, valoren ara que l’actitud és més positiva, i que ja no hi ha retrets a l’inici de les reunions. Ahir, en la trobada entre els dos partits, Junts ja va tenir retorn de la informació sobre l’espai de coordinació que ERC ha proposat crear entre els dos possibles socis per fer un seguiment del pacte, basat en principis com la corresponsabilitat en el govern, la coordinació i la lleialtat institucional. Els republicans proposen tres nuclis de fiscalització: un comitè de coordinació parlamentària, una comissió de seguiment de l’acord i un comitè de direcció política en l’aspecte estratègic.

Junts també espera rebre resposta a la seva aportació sobre els eixos programàtics, i tenir una proposta formal dels republicans sobre l’estructura de govern. Pel que fa al programa, els dos grups ja han acordat una metodologia, que no és altra que crear grups de treball més específics, amb els especialistes de cada partit, per poder concretar els temes en cada àmbit, com vol JxCat. D’altra banda, els negociadors de Junts també volen tenir clar fil per randa com serà el “decret d’àmbits”, que és el primer que signa el president de la Generalitat per establir quins seran i com s’estructuraran els departaments del seu govern, baixant al detall de totes les secretaries i direccions generals que en penjaran. La qüestió és especialment rellevant en un moment que hi haurà traspassos de competències entre conselleries, perquè se n’han anunciat tres de noves mentre alhora s’assegura que no es vol augmentar en excés l’aparell administratiu. No s’ha entrat encara, per tant, en el repartiment d’àrees, que serà com fins ara al 50%, si bé Junts ha deixat entreveure, per exemple, que està interessada a assumir la nova Acció pel Clima, que al cap i a la fi assumiria moltes competències de Territori i Sostenibilitat, i mantenir-ne d’altres com Empresa, a més de gestionar els fons europeus, que ERC vol fer dependre d’un comissionat que depengui d’Aragonès.

Sobre la taula, tanmateix, continua l’ultimàtum republicà d’arribar a un acord abans de l’1 de maig, que els juntaires ignoren. La portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, ahir insistia a rebutjar un calendari en la negociació, si bé també assegurava que no preveuen una repetició electoral perquè “la unitat és possible”. Junts sembla exhibir així que té la paella pel mànec. “Cal treballar un pacte sòlid, hi ha d’haver rigor, estem parlant de la constitució d’un govern”, afegia Nogueras a TVE, i posava com a exemple els pactes entre el govern espanyol i ERC a Madrid, que tenen com a resultat “l’incompliment”. Un altre focus delicat és precisament el paper de les tres forces independentistes al Congrés. Per Nogueras, és “imprescindible” que hi hagi “coordinació”, perquè si van junts poden tenir més força. “Tots els acords amb el PSOE s’han incomplert”, i cal evitar que “es prengui el pèl a l’independentisme”, va ressenyar.

En tot cas, per a Junts, que ara s’estigui negociant tant al detall prova precisament que fins ara no hi havia base per donar suport a la investidura: ara, en canvi, vol consensuar un text a mig camí entre el document de 9 planes que li va passar ERC i el seu, de 57 planes. La impressió és que ara s’avança a poc a poc, però amb bona lletra, tot i que la feina encara no està, ni de bon tros, acabada. El principal escull continua sent la concreció del full de ruta estratègic, i qui i com el comanda.

La Carme està pagant per tots nosaltres. És més fàcil condemnar una persona que cinc
Joan Josep Nuet
exmembre mesa parlament
Aquella legislatura vam pujar un graó que volem sòlid; és cruel, però es pot construir sobre això
Lluís Corominas
exmembre mesa parlament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona