Política

El TC trenca la seva unitat però refusa l’empara de Turull

La defensa de l’exconseller de Presidència presentarà ja el recurs al TEDH

L’exconseller Carles Mundó, a l’estiu

El Tribunal Constitucional (TC) va avançar ahir que ha “desestimat” el recurs d’empara presentat per l’exconseller de Presidència Jordi Turull contra la pena de 12 anys de presó, imposada pel Suprem, el 14 d’octubre del 2019, en considerar-lo autor dels delictes de sedició i de malversació de fons.

Amb aquesta resolució, Turull serà el primer dels nou presos polítics que podrà anar al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), i el seu advocat, el penalista Jordi Pina, va anunciar ahir que presentarà el recurs tot seguit. El TC indica que en els propers dies comunicarà el fons de la resolució, la primera en què es trenca la seva unanimitat pel que fa als presos polítics, amb els vots particulars del magistrats Juan Antonio Xiol i de María Luisa Balaguer, que tampoc s’han detallat, però se n’espera una posició crítica. En un comunicat, s’indica que la sentència –amb el magistrat Pedro González Trevijano de ponent– considera que “el tipus penal del delicte de sedició del Codi Penal no té un grau de vaguetat que infringeixi el principi de taxativitat i que el Suprem no ha realitzat una aplicació analògica”. S’hi afegeix que en la deliberació no han intervingut Antonio Narváez i Cándido Conde-Pumpido, amb una reacusació de l’expresident Puigdemont, a la qual es van sumar els presos.

L’exconseller de Justícia Carles Mundó també presentarà un recurs al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) contra la seva condemna, previst cap a l’estiu i que coordinarà l’advocat d’ERC i penalista Andreu van den Eynde. El recurs de Mundó se centra en dos fronts: el delicte desobediència pel qual va ser condemnat –amb una pena de 20 mesos d’inhabilitació, que haurà complert el proper juny– no està ben detallat; i la multa de 60.000 euros és desorbitada. Dos àmbits que no torpedinen amb els recursos que ultimen els presos polítics, sobretot que el Suprem no era el tribunal competent per jutjar-los, tal com també va plantejar l’exconsellera Meritxell Borràs, que podria desistir d’anar al TEDH per donar tot el protagonisme als presos polítics, i que el tribunal es pronunciï amb ells.

Cinc presos polítics, fora per Sant Jordi

Cinc dels nou presos polítics, que ara estan en segon grau, han demanat un permís de sortida del penal de Lledoners per poder participar avui en la diada de Sant Jordi i signa els seus llibres, escrits entre reixes. Són: el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn i Raül Romeva. La resta, tancats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona