Política

El PSC vol “refundar” uns mitjans públics que veu al servei del sobiranisme

El partit veu prioritari renovar els òrgans de govern de TV3 i Catalunya Ràdio

També proposa que els continguts mostrin “la riquesa dels pobles d’Espanya”

Un dels tantíssims tòpics que envolten la política assevera que, en aquest àmbit, no hi ha casualitats que valguin. Res del que es diu o es fa acostuma a ser a l’atzar i, potser per això, el PSC va presentar ahir una proposta per “refundar” els mitjans de comunicació públics, en un moment en què la discussió sobre la renovació dels seus òrgans rectors no trigarà a agafar vivacitat un cop passades les eleccions al Parlament. Per començar, doncs, a alimentar el debat, i conscients que el resultat dels comicis els donarà una posició de pes quan toqui parlar-ne, els socialistes han elaborat un document de 37 planes que, a través de dotze propostes, planteja pràcticament una redefinició global del funcionament de TV3 o Catalunya Ràdio. “Cal que aquests mitjans siguin de tots i cal un esforç per millorar-los i perquè tinguin viabilitat en el futur”, va resumir ahir la portaveu parlamentària del partit, Alícia Romero, durant la roda de premsa en què es va donar a conèixer l’informe.

La diagnosi que fa el PSC és que, a partir del 2011, tant la televisió com la ràdio pública han entrat en un procés de “desgavell i decadència” que les ha dut a convertir-se en “un altaveu de continguts independentistes cada vegada més radicalitzats”. Per revertir-ho, en la seva proposta demanen d’entrada “restablir les missions de servei públic que la llei [...] encomana a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals” amb el propòsit de garantir “la transmissió d’una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural”. Igualment, també insten a “renovar els òrgans de govern de la CCMA i del Consell de l’Audiovisual” a partir dels criteris que fixa la llei. Tant aquest punt com l’anterior els socialistes els consideren quasi innegociables.

Elaborar un pla integral per a la transició digital d’aquests mitjans, aprovar un nou contracte programa –això està pendent des del 2010– o fer diferents reestructuracions organitzatives perquè tant TV3 com Catalunya Ràdio es puguin adaptar als nous reptes tecnològics, operatius o informatius que demanarà el sector són altres propostes. De la mateixa manera, el document del PSC també parla de continguts, de “reconstruir els vincles de confiança amb el conjunt de la societat catalana”, o de constituir una “plataforma de serveis over-the-top (OTT), amb participació de tots els operadors públics de l’Estat” que tingui com a propòsit oferir “un catàleg de continguts VoD (video-on-demand), que mostri la riquesa dels pobles d’Espanya i ens permeti aprofundir en la visió federal de l’Estat”. Finalment, també aposten per enfortir els mecanismes de control intern, com ara el Consell Assessor de Continguts i Programació. Tota aquesta llista de suggeriments, segons els socialistes, està ara oberta a les aportacions que puguin fer professionals i altres partits.

Els socialistes insisteixen a voler investir Illa

Independentment de les propostes que un pugui tenir al cap, l’actualitat del moment no perdona i, des del punt de vista polític, la investidura del qui ha de ser el nou president continua absorbint quota de pantalla. Sobre això, el PSC va demanar ahir a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que comenci la roda de consultes per anar a una investidura, “més enllà de si hi ha acord o no” entre ERC i JxCat. “No és just que Borràs estigui esperant si [Aragonès] té els suports”, va manifestar la portaveu parlamentària dels socialistes, Alícia Romero, que va insistir en la proposta que Salvador Illa pugui aspirar a la presidència ja que “no està garantit que ningú tingui els 68 diputats necessaris”. Per Romero, el candidat d’ERC, Pere Aragonès, “ha perdut tota la credibilitat” en les negociacions amb Junts i “cada dia està més debilitat”, i va criticar que “un dia es parli d’ultimàtum i l’endemà es digui que estan a punt d’arribar a l’acord”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’acceptar suborns

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona