Política

Escòcia reprèn l’extradició de Ponsatí

L’exconsellera d’Ensenyament va perdre la immunitat europarlamentària

L’extradició de la consellera Clara Ponsatí es reprèn avui davant el Tribunal d’Edimburg per la seva participació en el referèndum de l’1 d’octubre del 2017, un cop aixecada la seva condició d’immunitat europarlamentària.

L’eurodiputada no haurà de comparèixer avui davant el tribunal. En lloc seu hi acudirà el seu advocaAamer Anwar a dos quarts de deu del matí per a una “audiència de tràmit”, segons va explicar a Twitter. “Ponsatí, ara eurodiputada, és lliure, però encara és una exiliada política que lluita contra l’extradició a Espanya”, ha escrit en anglès Anwar. “Lluitarem fins al final, i guanyarem!”, hi ha afegit en català.

El jutge de la Cort del Xèrif d’Edimburg va paralitzar, el març del 2020, el procés d’extradició de l’exconsellera d’Educació de la Generalitat de Catalunya fins que la cambra europea es pronunciés sobre el privilegi legal de Ponsatí.

La pandèmia va demorar els temps en els quals els eurodiputats van decidir sobre la condició de l’eurodiputada, com en el cas dels eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín, que van veure també denegat el seu privilegi d’immunitat.

Ponsatí està acusada del delicte de sedició per la seva participació en el referèndum de l’1 d’octubre, en ser “la màxima responsable de la conselleria d’Ensenyament del govern autonòmic de Catalunya”, va assenyalar el jutge instructor espanyol Pablo Llarena a les autoritats britàniques quan es va reactivar la seva ordre d’arrest europeu a finals del 2019. Segons la mateixa instrucció, Ponsatí “va facilitar l’ús de centres d’ensenyament”, malgrat “conèixer la il·legalitat i la nul·litat del procés”, va descriure el jutge.

El delicte de sedició no està tipificat com a tal a l’ordenament jurídic escocès, per la qual cosa es commutaria per traïció perquè la possible extradició pogués ser duta a terme, a causa del principi de doble criminalitat.

L’exconsellera d’Educació de la Generalitat el 2017 s’enfronta al seu tercer procés d’extradició, segon a Escòcia, sense que els dos primers fructifiquessin a causa de la retirada de càrrecs per part de la justícia espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona