Política

Mas-Colell creu que és “inevitable i desitjable” el diàleg amb el govern espanyol per a la gestió dels fons europeus

Celebra que es plantegi una conselleria d’Universitats: “És una magnífica notícia, la celebro, l’aplaudeixo i l’espero”

L’economista i exconseller d’Economia Andreu Mas-Colell ha afirmat que veu “inevitable i desitjable” que el Govern mantingui un diàleg amb l’executiu de Pedro Sánchez sobre la gestió dels fons europeus.

“Molts d’aquests projectes no es podran desenvolupar si no hi ha un acord amb el govern de Madrid i aquest acord interessa les dues parts”, ha apuntat en una entrevista a La 2 i Ràdio 4, que ha subratllat que “és important que des de Catalunya tinguem clar què volem”.

L’exconseller, que en una primera etapa ho va ser d’Universitats amb el govern de Jordi Pujol, ha aplaudit que en el futur Govern es plantegi recuperar aquest departament. “És una magnífica notícia, la celebro, l’aplaudeixo i l’espero”, ha assenyalat.

Mas-Colell, que també és assessor del Govern per als fons europeus, ha destacat que els 70.000 milions d’euros en ajudes directes representen el 6% del PIB espanyol i que cal saber-los aplicar.

L’exconseller espera que aquests recursos es puguin destinar a “transformar realment l’economia i fer-la més productiva”.

En aquest sentit, ha donat per fet que un 80% dels fons aniran destinats a “refer les desferres de la pandèmia”. “Això es pot endur molts diners, hem de salvar el 20% restant”, ha comentat.

Per això, considera que part d’aquests fons han de servir per plantejar-se “com produïm”. “Serem només consumidors o exportarem cotxes elèctrics?”, s’ha preguntat Mas-Colell, que ha posat d’exemple els plans de Seat.

“Utilitzarem aquests fons per exportar més? Europa no ens ho demana, ens demana que siguem més verds. Hem de ser nosaltres que hem d’insistir que volem ser més verds per estar al capdavant de la batalla per la descarbonització, no només com a consumidors sinó com a productors”, ha continuat.

Sobre la gestió d’aquests fons a Catalunya, ha dit que, al seu parer, les “prioritats han de ser del Govern, conjuntes”.

“Un conseller d’Economia gestiona el pressupost, però no determina les grans línies del pressupost. El Govern és en conjunt”, ha apuntat.

L’exconseller també s’ha mostrat optimista amb l’evolució de l’economia de cara a l’estiu. “La lògica és que la vacunació produeixi un clima d’optimisme i de ganes de gastar. M’atreveixo a anticipar que l’estiu serà econòmicament dinàmic”, ha pronosticat Mas-Colell, que ho ha atribuït a la vacunació. “De moment pinta bé”, ha insistit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts