Política

El TJUE admet les prejudicials de Llarena

Luxemburg rebutja tramitar les preguntes del Suprem per la via urgent com pretenia l’Estat espanyol

L’alt tribunal triga quinze mesos de mitjana a resoldre qüestions prejudicials

La justícia europea no té pressa per aclarir el camí judicial de les euroordres contra els polítics catalans exiliats. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va comunicar ahir al Tribunal Suprem que admet a tràmit les seves qüestions prejudicials sobre l’extradició de l’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. Ara bé, l’alt tribunal amb seu a Luxemburg es nega a fer-ho per la via urgent com pretenia Espanya, i es mirarà el cas amb calma.

Arran de la negativa de Bèlgica a extradir Puig en detectar un risc de vulneració dels seus drets en la causa del procés, el jutge instructor del Suprem Pablo Llarena ha demanat l’opinió de Luxemburg. Més concretament, té set dubtes.

El Suprem va informar ahir que el TJUE es pronunciarà sobre el cas, però no va detallar quines de les set preguntes ha acceptat o si es reformularan. De fet, els experts s’inclinen per pensar que els jutges europeus les canviaran perquè no estan gaire ben plantejades.

A grans trets, Pablo Llarena vol saber, d’una banda, si Bèlgica pot examinar el risc de vulneració de drets fonamentals per als exiliats i, si fos així, si pot utilitzar l’opinió del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries vinculat a l’ONU com a prova definitiva. D’altra banda, Llarena també vol saber fins a quin punt els jutges belgues poden rebatre la seva competència en el cas de l’1-O.

Procés lent

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea està disposat a entrar en joc per destensar l’enfrontament entre Espanya i Bèlgica per l’extradició dels independentistes, però sense presses. El president del TJUE, el flamenc Koen Lenearts, va rebutjar ahir la petició de Llarena per tramitar les prejudicials per la via urgent.

Així, la saga de les euroordres continuarà viva unes quantes temporades més. De mitjana, Luxemburg triga quinze mesos a resoldre qüestions prejudicials, de tal manera que Pablo Llarena no hauria de rebre una resposta, previsiblement, fins mitjans del 2022.

El dictamen europeu, de totes maneres, no resoldrà el cas de l’extradició, que continuarà en mans de la justícia belga, poc donada a córrer. Per tant, difícilment aquest drama judicial s’acabarà abans de l’any 2023. Si s’estira una mica més, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí encara tindrien temps d’acabar la legislatura com a eurodiputats i, qui sap, fins i tot per tornar-se a presentar.

Escòcia decidirà si passa a Bèlgica el cas de Ponsatí

La justícia escocesa ha convocat una nova vista per al 26 d’agost per decidir si deixa als tribunals belgues la resolució de l’euroordre contra l’eurodiputada de JxCat Clara Ponsatí. Després d’una audiència de procediment celebrada ahir, el tribunal d’Edimburg va tornar a citar les parts pels dubtes sobre la seva jurisdicció en el cas, ja que Ponsatí viu ara Bèlgica, on exerceix com a eurodiputada i així ho va acreditar ahir el seu advocat, Aamer Anwar. Ponsatí prefereix batallar contra l’euroordre als tribunals belgues, que també tenen sobre la taula la petició d’extradició d’Espanya contra Carles Puigdemont i Toni Comín.

En canvi, el fiscal d’Edimburg per ara no ho comparteix i ha demanat una nova vista, segons fonts properes al cas. L’advocat Anwar va recordar ahir que “és notori que la professora Ponsatí resideix a Brussel·les pel seu caràcter d’eurodiputada, tot i exercir de professora a Escòcia”. La defensa lamentava també l’actitud del jutge espanyol Llarena, que “aposta a dos cavalls: tracta de mantenir les ordres d’arrest europeu actives i alhora activa les qüestions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona