Política

Les converses no s’agilitzen tot i la implicació d’Aragonès

El candidat participa en una nova reunió per rebre la contraproposta sobre l’estructura de govern

ERC, desconcertada per la consulta a Junts, mena pressa i confia a poder tancar el programa aquesta setmana

L’endemà que ERC parlés de “punt d’inflexió” pel canvi d’actitud que havia detectat en les converses amb Junts, el presidenciable Pere Aragonès s’hi va tornar a implicar personalment ahir a la tarda, en una reunió de poc més de dues hores al Parlament, que va acabar passades les nou del vespre i en què van participar els dos equips negociadors al complet, si bé presencialment només l’acompanyaven les respectives portaveus, Marta Vilalta i Elsa Artadi. Segons fonts dels dos partits, en la reunió JxCat va fer tots els retorns que tenia pendents a documents d’ERC, entre els quals destaca una contraproposta sobre l’estructura de govern que havien rebut just una setmana abans en la primera gran reunió de Lledoners. “Ara esperarem un nou retorn”, assenyalaven fonts de Junts en sortir. “No hi ha hagut més avenços ni novetats”, destacaven des d’ERC amb certa resignació.

Les dues parts reprendran avui les converses, matí i tarda, parlant de qüestions de l’àmbit econòmic i institucional, que engloba Interior, Justícia i Exteriors. Ahir al matí, ja havien continuat al Parlament les reunions entre equips sectorials dels dos partits per seguir avançant en el programa de govern, en àmbits espinosos com ara economia, territori i canvi climàtic. En tot cas, fonts republicanes confiaven que no hi haurà qüestions insalvables i que es podrà tancar la carpeta programàtica aquesta mateixa setmana.

En paral·lel, a més, van continuar les trobades entre ERC i la CUP, que en manté també amb Junts per ser informada directament de les converses. “Aquestes picabaralles permanents recorden massa l’anterior legislatura; això no és el que necessita el país”, valorava la diputada cupaire Laia Estrada, que demanava “més celeritat” als principals grups independentistes i confiava que en les “properes setmanes” es puguin posar d’acord. Els cupaires també van aprofundint entretant amb ERC en aspectes programàtics recollits en el seu acord, i en aquest sentit ahir alertaven que han identificat algunes qüestions en l’àmbit de la salut que podrien ser motiu de discòrdia amb Junts, com la proposta perquè “serveis clau” en l’atenció primària, com el 061 i el transport sanitari, els internalitzi l’administració de la Generalitat.

Entre els republicans, es van rebre amb cert desconcert les declaracions d’Artadi la vigília en què negava la interpretació que dissabte hi hagués cap punt d’inflexió, però encara van encaixar amb més perplexitat l’anunci de Junts que sotmetrà l’eventual acord que validi l’executiva a l’aprovació final de les seves bases, un punt de què ningú els havia informat en les converses, i que temen que afegeixi un plus d’incertesa a l’acord, depenent de com es formuli la pregunta, però que alhora també obligui a accelerar els tempos. I és que els republicans veuen que falten només tres setmanes per al 26 de maig, i voldrien tancar un pacte amb un cert marge per evitar “imprevistos” d’última hora. En aquest sentit, també va aixecar cert recel a ERC el tuit ahir al matí del diputat de Junts, i número 3 el 14-F, Joan Canadell, en què no descartava anar a eleccions –possibilitat que els juntaires sempre havien descartat fins ara– si no veuen prou voluntat d’ERC per avançar cap a la independència. “No sé què decidirà la militància, dependrà de quin sigui l’acord que se’ns presenti. Tots sabem que el 52% ens insta a culminar el procés, però si això no ho accepta ERC, molt probablement no serem al govern o caldrà repetir eleccions i que parli la ciutadania”, etzibava l’expresident de la Cambra de Barcelona.

Els republicans, en tot cas, reiteren que la carpeta estratègica està força avançada, i que el Consell per la República és un escull superat. En aquest sentit, això sí, la cupaire Laia Estrada admetia que encara no tenen sobre la taula una proposta de reformulació de l’ens, però que estan disposats a parlar-ne quan sigui per assolir una entesa. A més, va reivindicar en paral·lel la posada en marxa de seguida que sigui possible de la taula de direcció col·legiada del procés pactada amb ERC, en què haurien de ser els tres grans partits i les dues grans entitats sobiranistes per tal d’acabar de desenvolupar el full de ruta. Estrada fins i tot convidava Junts a expressar el que no els agrada del seu acord amb ERC en l’àmbit estratègic. “Que ens expliquin com podem millorar aquesta part, i podem fer pinça de manera conjunta”, oferia als juntaires.Pel seu cantó, la líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, lamentava “l’escenari continu d’humiliació” de Junts a ERC, en haver desautoritzat Artadi el suposat punt d’inflexió produït dissabte, i denunciava que continua el “vodevil” de l’anterior legislatura amb “xantatges a través dels mitjans, malfiances i ultimàtums”. “El ritme amb què porten les negociacions serà proporcional al que portaran durant la legislatura, i l’actitud de Junts serà la mateixa”, vaticinava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona