Política

ERC planteja fer govern i tancar després l’estratègia

Sabrià dona ara fins al dia 20 com a límit per pactar una coalició abans de buscar un executiu en solitari

Calvet no preveu que Junts quedi a l’oposició

Treva ahir en les reunions presencials

La data límit del 26 de maig per investir president es va atansant i, davant la lentitud amb què avancen les converses entre ERC i Junts, els republicans han plantejat una altra fórmula a mig camí per sortir del pas: investir Pere Aragonès de seguida que es pugui, per prosseguir i tancar després, ja amb el govern constituït i treballant, la part de la negociació que més continua encallada entre els grups, l’estratègica, amb el Consell per la República encara com a gran escull. L’opció, que segons avançava ahir La Vanguardia va sorgir en la reunió de dissabte a Lledoners i que ara Junts estaria valorant, la va confirmar al matí a TV3 un dels negociadors d’ERC, Sergi Sabrià, per qui s’hauria de poder deslligar la investidura d’un full de ruta ja del tot definit: “És evident que l’estratègia per arribar a una república és absolutament imprescindible continuar-la treballant i tirar-la endavant, no hi ha una altra solució”, reflexionava, per afegir-hi: “Però hauríem de ser capaços d’estar ja governant alhora que ho tirem endavant.”

Els republicans, que davant la nova perspectiva, i després d’una “setmana profitosa”, dilluns van retirar l’alternativa d’explorar ja ara un acord diferent, també amb Junts, per governar en solitari, van advertir ahir que el que van anunciar és tot just un “ajornament”, però que si no s’aconsegueix tancar en les pròximes dues setmanes haurien de tornar a plantejar aquesta via, gairebé a la desesperada. De fet, Sabrià posava fins i tot una nova data límit: “Si arribem al dia 20, entenc que ningú vol anar a eleccions i haurem d’explorar la resta d’opcions que hi ha sobre la taula”, concloïa. Tindrien sis dies.

El republicà reiterava que, malgrat que no ho veuen del tot igual i “alguna peça s’ha de moure”, no creu que hi hagi problema per tancar l’estructura i el repartiment del govern. Fins i tot, explicava que hi ha “consensos de mínims” en el fet d’intentar aprofitar la taula de diàleg i avaluar-la “permanentment” a partir d’indicadors que certifiquin si hi ha avenços o no. En canvi, admetia que on continuen més encallats és en la part estratègica, que va centrar l’última reunió dimecres a la tarda. Les atribucions del Consell per la República, que ja es va oferir a reformular-se per ser un ens més plural, i l’encaix amb la taula de direcció estratègica pactada entre ERC i la CUP, continuen sent l’escull infranquejable. Els cupaires, en aquest sentit, ja van demanar dimarts que el nou òrgan col·legiat –que reuniria els tres partits i les dues grans entitats independentistes, i que actuaria com un nou estat major del procés– es convoqui de seguida que sigui possible, sigui abans o després de la investidura, i entomi la feina d’anar pactant el full de ruta cap a la independència, que ara encara queda poc clar pel que fa a les accions de “confrontació” que caldria preparar tant durant com després d’un eventual fracàs del diàleg. Sabrià, en tot cas, qualificava ahir “d’oportunitat política” per a la mesa la situació de debilitat en què ha quedat el PSOE després de les eleccions madrilenyes. El líder al Congrés, Gabriel Rufián, animava a TVE els socialistes a ser “valents”, i alhora advertia de nou Junts, que vol més unitat a la cambra, que “coordinació, la que vulguin, però subordinació, cap”.

Congrés de Junts

Tot i que ahir es van donar un petit respir i no hi va haver reunions presencials al Parlament, els contactes es van mantenir entre ERC i JxCat, amb l’intercanvi d’esmenes, propostes i documents. Es preveu que la feina continuï avui. Des de Junts, que avui i demà celebra un congrés extraordinari per ratificar la presidència del consell nacional i la figura del defensor de l’afiliat, ahir ningú va valorar la proposta d’ERC, si bé avui està previst que parli el secretari general, Jordi Sànchez, i que demà ho facin ell i el president del partit, Carles Puigdemont. Ahir només va parlar el conseller de Territori, Damià Calvet, per deixar clar que “no preveu cap altra possibilitat” que no sigui que ERC i Junts tanquin un acord per governar plegats. “La percepció és que es va més lent del que voldríem, però s’està fent de manera molt sòlida”, deia a Catalunya Ràdio. Calvet confirmava que ara es parla de programa i d’estructura de govern, però no del repartiment. “Després ja vindran noms”, cloïa.

La setmana passada vam avançar, i n’estem satisfets, però tot i això tenim la sensació que tot va massa lent
Sergi Sabrià
negociador d’erc
20.05.21
dona
ara ERC de termini per acordar un govern de coalició abans d’explorar-ne un en solitari. La data límit és el dia 26.

Les comissions que no depenen del govern, avui

x. mirÓ

El PSC, ERC i Junts presidiran les primeres cinc comissions parlamentàries de la legislatura, que es constituiran avui i que són les úniques que no depenen de la formació de govern perquè van ser creades per llei o per decret i no tenen caràcter legislatiu. Per aquesta mateixa naturalesa seran, de moment, provisionals en espera del repartiment de la resta de comissions parlamentàries, condicionades per la investidura i el nou organigrama de conselleries del govern. La distribució d’aquestes cinc comissions la va acordar el 20 d’abril la mesa del Parlament d’acord amb la junta de portaveus. La comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que ha correspost al PSC, serà presidida pel diputat David Pérez, que ha estat membre de la mesa i portaveu socialista d’aquesta comissió. El diputat Jordi Riba presidirà la comissió de la Sindicatura de Comptes, també per al PSC, mentre que el republicà Ferran Estruch en serà vicepresident. A ERC li correspon presidir les comissions del Síndic de Greuges i Peticions. La primera la presidirà la diputada Najat Driouech, mentre que Mònica Palacín presidirà la de Peticions. La també diputada republicana Jenn Díaz serà la secretària de la comissió de control de la CCMA. Per la seva banda, Junts per Catalunya tindrà la presidència de la comissió de l’Estatut del Diputat. Aquesta està formada per un membre de cada grup de la cambra mentre que la resta n’integren 17, un de cada grup minoritari i 12 del PSC, ERC i Junts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona