Política

La Moncloa reclama al Suprem que no obri “debats espuris” i “ajudi” a superar la pandèmia

Campo i Calvo recorden que el decret és “constitucional” i “no afecta drets fonamentals”

El govern espanyol ha expressat aquest divendres el seu malestar per la difusió d’un informe intern del Tribunal Suprem que posa en dubte la constitucionalitat del decret que estableix que els jutges d’aquest organisme tindran l’última paraula sobre les mesures que adoptin les comunitats autònomes després de l’aixecament de l’estat d’alarma el 9 de maig. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, han recordat que el decret és constitucional i no afecta drets fonamentals. Calvo ha anat més enllà per reclamar al Suprem que sigui “responsable”, que no obri “debats espuris” i que en comptes de posar impediments “ajudi” a superar la situació.

Tot plegat després que el govern espanyol aprovés el passat dia 4 un decret que preveu la possibilitat de presentar recursos davant la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem contra les restriccions que adoptin les comunitats autònomes a partir de l’estat d’alarma. A la pràctica l’executiu vol que el Suprem unifiqui criteris de les CCAA.

El Suprem ha respost difonent un informe “intern, provisional i no vinculant” que expressa dubtes sobre la constitucionalitat del decret i assegura que hi ha “molts interrogants” sobre els possibles “problemes tècnics” que pot comportar. Es queixa que l’executiu traslladi la qüestió al Suprem i faci els jutges “copartícips executius del procés d’adopció de mesures administratives”.

Calvo ha recordat que el país necessita “futur ràpid, entusiasme i treball” i que tots els poders de l’Estat “han de donar el millor d’ells mateixos i ajudar”. “La gent ha passat un any horrible, estem vacunant a un ritme importantíssim, hem mobilitzat recursos públics com mai”, ha dit, i “el reial decret només modifica una llei processal”.

Per tant, segons Calvo, “tots hem de ser profundament responsables i no fer de cada cosa un debat espuri i banal”. La vicepresidenta s’ha mostrat molesta per la filtració de l’informe intern: “Mai havia conegut un informe intern del Suprem, és la primera vegada, i aquest és un reial decret que reconeix el lloc del Tribunal Suprem i que demana al Suprem que ajudi perquè les CCAA caminin segures”

En aquest sentit ha recordat als magistrats que l’Estat és un país “descentralitzat” i que l’executiu no pot ni envair les competències de les comunitats autònomes ni deixar tot l’àmbit de decisió únicament a les seves mans. “Tothom ha d’ajudar, perquè la gent demana unitat, coordinació i capacitat d’anar cap a una altra banda”, ha dit.

Campo no creu que el Suprem col·lapsi

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha negat un altre dels arguments que conté l’informe: el possible col·lapse del Tribunal Suprem fruit dels recursos contra les restriccions de les comunitats autònomes després de la fi de l’estat d’alarma. “El Suprem haurà de fer tot l’esforç necessari i és administracions i el Ministeri si fa falta reforçarem la Sala amb personal”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona