Política

La vacuna de Pfizer provoca inflamació facial en algunes persones amb farcits dèrmics

L’EMA conclou que hi ha la “possibilitat raonables” que sigui un efecte advers de la vacuna

El regulador europeu recomana incloure aquesta reacció al prospecte

L’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha finalitzat aquest divendres una investigació en relació amb  diversos casos detectats  d’inflamació facial després de la vacunació amb Pfizer/BioNTech en persones amb antecedents de tractaments de farcits dèrmics. Els experts de l’agència han conclòs que existeix “almenys una possibilitat raonable” que sigui un efecte secundari de la vacuna.

“Existeix almenys una possibilitat raonable d’una associació causal entre la vacuna i els casos notificats d’inflor facial en persones amb antecedents d’injeccions amb farciments dèrmics, unes substàncies toves similars a un gel que s’injecten sota la pell”, subratlla l’agència.

Les campanyes de vacunació massiva han tret a la llum que diverses persones vacunades amb Comirnaty, nom comercial del preparat, van desenvolupar aquesta reacció facial, segons es reflecteix en totes les evidències disponibles i els detalls que acompanyen als casos notificats en la base de dades europeus per a presumptes efectes secundaris, EudraVigilance.

Segons les conclusions del comitè de seguretat de l’EMA (PRAC), l’inflamació facial en persones amb antecedents d’injeccions amb farciments dèrmics, com l’àcid hialurònic, s’ha d’incloure com a efecte secundari possible en el prospecte de la vacuna de la Covid-19 de Pfizer. No obstant això, l’EMA manté que el balanç entre benefici i risc del fàrmac continua essent positiu i manté “sense canvis” la seva recomanació d’utilitzar-lo.

Durant els assajos clínics que Pfizer va realitzar en voluntaris no es va detectar aquesta reacció.

El possible efecte secundari de la vacuna no s’estén a la resta de la població que no compleix aquest perfil d’antecedents de farcits dèrmics.

Una de cada quatre persones vacunades amb Pfizer experimenten efectes secundaris sistèmics (no al lloc de la punxada) que són lleus, especialment mal de cap i fatiga, els quals arriben al seu punt àlgid en les vint-i-quatre primeres hores i solen durar entre un i dos dies, segons un estudi realitzat pel King’s College de Londres.

Des de l’inici de les campanyes de vacunació a la fi de 2020, els efectes més freqüents han estat calfreds i tremolors, diarrea, febre, artràlgia (dolor d’articulacions), miàlgia i nàusees. Al lloc de la injecció han estat dolor, inflor, sensibilitat, enrogiment, picor, calor i inflamació de les glàndules axil·lars.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez pren uns dies per “reflexionar” si continua al càrrec després dels atacs a la seva família

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA