Política

La UE posa en marxa la conferència per impulsar una reforma generacional

Europa celebra el seu dia inaugurant una iniciativa per redirigir el rumb en l’era postcovid

Brussel·les demana als ciutadans propostes per fer canvis

A la capital d’Europa aquests dies se celebra la tornada als bars, als restaurants i a la vida nocturna després de sis mesos de fort confinament. La gent entreveu amb autèntic furor l’inici de l’era post-Covid-19. Una nova etapa, però, que vindrà carregada de reptes, especialment per a la Unió Europea, que ja es planteja una reforma generacional.

“Avui celebrem la pròxima generació d’europeus”, va dir ahir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, pel Dia d’Europa. Per actualitzar el projecte d’integració als nous temps que vindran amb la fi de la pandèmia, les institucions del club europeu van engegar ahir la Conferència Sobre el Futur d’Europa.

La presidenta de l’executiu comunitari; el president del Parlament Europeu, David Sassoli, i el president francès, Emmanuel Macron, van inaugurar a Estrasburg aquesta iniciativa amb què es pretén posar les bases per redirigir el rumb del bloc. Incentivarà la participació ciutadana amb una plataforma en línia on els europeus podran fer propostes de canvi. També es crearan uns consells ciutadans on es debatran problemes de la UE i possibles solucions per després traslladar-les al ple de la conferència.

Allà hi haurà 165 representants de les institucions europees, 108 dels parlaments estatals i 108 ciutadans. Al final, es recolliran les propostes en un informe que s’enviarà als estats, a l’eurocambra i a la Comissió Europea perquè les examinin i decideixin si les tiren endavant.

La Conferència Sobre el Futur d’Europa, però, neix una mica tocada. Les baralles entre les institucions europees per repartir-se els càrrecs i els poders han embrutat el projecte. També ha rebut crítiques per la instrumentalització que en farà el seu ideòleg, Macron.

Projecte escurçat

Si bé havia de durar dos anys, Brussel·les l’ha acabat escurçant a un any pel retard de la pandèmia, en comptes de permetre que acabés més tard. Així, el seu final continuarà coincidint amb les eleccions generals a França del 2022, tal com estava planejat.

“La cooperació europea ha salvat vides”, va assegurar ahir Macron, passant per alt les morts que es podrien haver evitat si els socis europeus haguessin coordinat una resposta comuna a la pandèmia en els seus inicis. Tanmateix, els europeistes com Macron reivindiquen accions conjuntes com la compra de vacunes centralitzada a l’hora de demanar més poders a la UE per decidir “amb més rapidesa i més contundència”.

“Davant l’autoritarisme, l’única resposta vàlida és l’autoritat de la democràcia”, va defensar també ahir el líder francès, que s’apunta així a la tesi del president dels Estats Units, Joe Biden, sobre la “batalla entre les democràcies i els autoritarismes” que s’obrirà en l’era post- Covid. Les institucions de la UE busquen ara ser garants d’aquesta democràcia amb un enèsim intent per implicar els ciutadans en el projecte d’integració.

La CE trenca amb AstraZeneca

Brussel·les deixarà de comprar vacunes de la Covid-19 a AstraZeneca a partir del juny. Certificant el trencament amb la farmacèutica, l’eurocomissari de Mercat Interior, Thierry Breton, va anunciar ahir que no renovaran el contracte pel retard en l’entrega de dosis pactades la primera meitat de l’any. “No renovarem les comandes després del juny; veurem què passa”, va dir Breton a la ràdio pública France Inter. La Comissió Europea ha dut als tribunals la companyia per haver subministrar a la UE 100 milions de dosis i no els 300 milions estipulats al contracte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea corsa aprova el projecte de reforma constitucional per a l’autonomia de l’illa

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona