Política

Els comuns s’hi posen bé i ja negocien amb ERC una entesa que anhelen ràpida

La formació liderada per Albiach aposta per ser al govern i veta que JxCat s’hi pugui incorporar més tard

ERC escenifica el seu suport a l’executiu estatal

Amb el calendari imposant una pressió cada cop més implacable per desencallar una investidura, En Comú Podem ha exhibit la millor de les predisposicions possibles per arribar a un acord amb ERC que desplaci Junts de qualsevol equació de govern. Ahir mateix, una delegació dels comuns encapçalada pels diputats David Cid, Susana Segovia i Lucas Ferro es va reunir amb els republicans per posar les bases d’una entesa estructurada a partir de cinc àmbits programàtics –acció climàtica i medi ambient, salut, feminisme, reactivació de l’economia, i diàleg i situació dels presos–, que es vol que sigui ràpida i que es tanqui aquesta mateixa setmana. I és que, a banda de la urgència del moment, la formació liderada per Jéssica Albiach no vol córrer riscos ni deixar cap marge, o escletxa, perquè la relació entre els republicans i JxCat es recondueixi. I el camí més recte per assolir-ho és avançar-se a l’acord. Després del primer contacte d’ahir, en què la sintonia va ser més que bona, els contactes es reprenen avui.

En aquesta negociació, en curs, els comuns ja han plantejat ser al govern. La mateixa Albiach ahir ja ho assenyalava –“és molt millor un executiu que tingui el suport de 41 diputats que no pas un de 33”–, tot i que la resposta d’ahir dels republicans és que no ho acaben de veure. Aquest punt, però, ja s’ha deixat per al final de les converses per aplanar el camí. Això sí, la “línia vermella” que ha posat En Comú Poden és que Junts no entri al govern “ni ara ni en el futur”, amb l’argument que no són “compatibles” políticament.

Arribats a aquest punt, la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Yolanda Díaz, i el portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, es van reunir ahir durant una hora per escenificar l’entesa entre els republicans i l’executiu de Pedro Sánchez. Durant la trobada es va abordar, entre altres coses, la qüestió dels indults. “Mimarem i cuidarem especialment aquesta coalició”, va assenyalar Díaz.

LA FRASE

És molt millor un executiu que tingui el suport de 41 diputats que no pas un en què sols n’hi hagi 33
Jéssica Albiach
líder d’en comú podem

El PSC defensa que Illa és la solució

La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, va insistir ahir que la millor opció per evitar unes noves eleccions és que ERC doni suport a un govern de coalició entre socialistes i comuns, liderat per Salvador Illa. “La solució al tedi, a la desesperança i a la resignació és Illa”, va defensar Romero, per a qui les discrepàncies en les negociacions entre ERC i JxCat són l’evidència d’una fórmula de govern que “ni ha funcionat, ni funciona ni funcionarà”. En aquesta línia, Romero va retreure a Esquerra que tanqui la porta d’entrada a negociar amb els socialistes: “ERC prefereix portar el país a eleccions abans que parlar amb el PSC”, va etzibar, i va concloure després: “Catalunya no es mereix unes noves eleccions.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La mestra, els nazis i l’esperpent

Roma
Albert Danés
Alcalde de Les Preses (Junts per Catalunya)

“La nostra gran preocupació és cuidar les persones”

Les Preses
política

El fiscal del Tribunal de Comptes veu desviació de 3 milions a l’1-O

barcelona
política

El Congrés no anul·la l’amnistia i repta el Senat a anar ara al TC

madrid
País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona