Política

El TC tomba el recurs del conseller Rull

El cas anirà ara al Tribunal Europeu de Drets Humans, com el de Turull

El ple del Tribunal Constitucional ha avalat novament la condemna per sedició dictada pel Tribunal Suprem contra els líders polítics i socials del procés independentista i ha rebutjat per majoria el recurs de l’exconseller Josep Rull, condemnat a 10 anys i sis mesos de presó per un delicte de sedició. Aquesta decisió, coneguda ahir, esgota el recorregut judicial de Rull a Espanya i li obre les portes a recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)

Com ja va passar fa unes setmanes amb l’exconseller Jordi Turull, el tribunal de garanties no ha aconseguint la unanimitat en la votació de la sentència. D’aquesta manera, el tribunal ha desestimat el recurs per majoria de set vots a favor i dos en contra, del magistrat Juan Antonio Xiol i de la magistrada María Luisa Balaguer, els quals han formulat vots particulars en mantenir la mateixa posició que amb Turull, la condemna del qual per sedició van veure llavors “desproporcionada”. Ahir només es va saber la decisió del tribunal i el contingut de la sentència i els vots particulars es coneixerà més endavant.

La sentència, el ponent de la qual és el magistrat Ricardo Enríquez, considera que no s’ha lesionat el dret de Rull a la tutela judicial efectiva en relació amb el principi de legalitat, perquè la decisió del Tribunal Suprem està suficientment motivada. El Constitucional explica que la seva condemna va venir justificada en el fet que va participar activament posant les bases que van propiciar les condicions de mobilització ciutadana encaminada a la celebració d’un referèndum judicialment prohibit, va impedir el normal funcionament de l’Estat, que actua en defensa de la legalitat, i va participar tant en la convocatòria de l’1-O com en la seva realització. I tot això, hi afegeix, després d’haver estat prèviament advertit de la il·legitimitat constitucional d’aquestes iniciatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona