Política

Hisenda obre una inspecció fiscal a Joan Carles de Borbó

L’objectiu és comprovar la veracitat de les seves regularitzacions fiscals

L’Agència Tributària demana més dades sobre els pagaments assumits per la fundació Zagatka

L’Agència Tributària espanyola va notificar ahir a Joan Carles de Borbó, que resideix als Emirats Àrabs des de l’agost del 2020, quan va fugir de l’Estat espanyol, l’obertura d’una inspecció fiscal sobre les dues regularitzacions fetes en l’últim any i li hi ha reclamat “tot tipus d’informació financera”, segons informaven ahir els digitals El Español i El Confidencial.

Fins ara, l’Agència Tributària havia fet comprovacions sobre la regularització fiscal que va fer el pare de Felip VI el febrer passat. En concret, va presentar una declaració complementària d’autoliquidacions pels diners que va rebre de la Fundació Zagatka, vuit milions d’euros, i va liquidar un deute amb Hisenda de 4.395.901,96 euros.

L’administració tributària encara no ha donat el vistiplau a aquesta regularització i ara ha demanat més informació sobre els pagaments assumits per la Fundació Zagatka, dirigida per Alvaro de Orleans-Borbó, cosí de l’emèrit, així com dades sobre comptes, targetes i patrimoni. Uns mesos abans, el desembre del 2020, Joan Carles de Borbó va fer la seva primera regularització amb Hisenda en pagar 678.393 euros corresponents a un deute tributari de 2016 a 2018, quan havia abdicat i perdut la inviolabilitat. L’objectiu de la investigació es aclarir si la Fundació Zagatka va funcionar en realitat com una societat pantalla per desviar el rastre dels diners utilitzats en els seus viatges internacionals. Durant dotze anys i fins al 2018, la fundació va pagar despeses privades de l’emèrit en els seus viatges al golf Pèrsic i al Carib, algunes vegades acompanyat per l’aleshores amant seva Corinna Larsen, per un import d’onze milions d’euros.

El pare de Felip VI va fer totes dues regularitzacions després d’haver abandonat l’Estat espanyol, l’agost del 2020, davant els escàndols de corrupció i les presumptes irregularitats de les seves finances, investigades a Suïssa i a l’Estat espanyol. Amb els dos pagaments a l’Agència Tributària, Joan Carles de Borbó admetia el frau, però, en avançar-se a presentar la regularització abans que li comuniquessin l’obertura de la investigació, el pare de Felip VI va intentar esquivar el delicte fiscal.

Els altres fronts oberts

Aquesta és la primera investigació que Hisenda obre a Joan Carles de Borbó per presumptes irregularitats fiscals, tot i que la fiscalia anticorrupció té tres investigacions en marxa contra el pare de Felip VI: una primera per possibles comissions saudites per les obres del TAV a la Meca, una segona pels possibles pagaments d’un empresari mexicà a través d’un militar de la seva confiança que no hauria declarat a Hisenda i una tercera revelada per la mateixa fiscal de l’Estat, Dolores Delgado, sobre una informació procedent dels serveis d’“intel·ligència financera” per una presumpta fortuna al paradís fiscal de paradís fiscal de l’illa de Jersey, al canal de la Mànega. Segons l’avís d’intel·ligència financera, el pare de Felip VI tindria gairebé deu milions d’euros en un compte actiu a Jersey que hauria intentat moure recentment. S’investiga per això també un trust en el qual l’emèrit figura com a beneficiari i que es nodreix de fons d’un altre vehicle financer similar a les illes del canal constituït a la dècada dels noranta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona