Política

JxCat emmarca l’acord de mínims en la voluntat de no repetir eleccions, però segueix defensant un Govern de coalició

Els partits independentistes s’han conjurat per “desencallar” l’inici de la legislatura en una reunió a tres bandes

JxCat segueix apostant per constituir un Govern de coalició amb ERC després de la reunió a tres bandes entre partits independentistes d’aquest dimecres al migdia.

Segons han explicat fonts del partit a l’ACN, emmarquen l’acord de mínims al que s’ha arribat en la voluntat de no repetir eleccions. Tot i això, el pacte dels independentistes no ha concretat com s’hauria d’evitar els comicis.

De fet, després de la reunió entre JxCat, ERC i CUP, fonts d’Esquerra han dit a l’ACN que continuen contemplant només un govern en solitari –com a mínim a l’inici de la legislatura–, opció que Junts rebutja. Els tres independentistes s’han reunit aquest matí al Parlament després que la CUP proposés la trobada per “intentar desencallar” la legislatura.

Les tres formacions s’han compromès a crear un espai per al debat de l’estratègia independentista “més enllà del marc de la governabilitat”, així com a construir “un gran acord nacional per l’autodeterminació” més enllà dels partits. També han expressat el seu “compromís inequívoc” perquè des del diàleg i l’embat democràtic es pugui assolir l’exercici de l’autodeterminació i l’amnistia durant la pròxima legislatura.

Tot i aquest acord –”de mínims”– al que han arribat els partits independentistes, els grups no han concretat si la manera de desencallar la legislatura és amb un govern de coalició o un executiu monocolor d’ERC. De fet, tant Junts com ERC han explicat a l’ACN que mantenen les seves respectives apostes, de manera que encara no està resolt si una possible investidura de Pere Aragonès podria tirar endavant amb els suports suficients.

Aquesta situació, si no s’aclareix abans del 26 de maig, podria desembocar en una repetició electoral, ja que Aragonès necessita quatre vots o bé de Junts o bé del PSC per ser investit president. De moment els republicans ja compten amb el suport de la CUP i estan treballant en un acord amb els comuns, però continuarien sense tenir els vots suficients.

Davant aquesta falta d’entesa, i amb l’esperança de poder reprendre les negociacions amb els republicans, alguns sectors de JxCat han qüestionat el lideratge del secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i el seu paper negociador.

Aquestes veus critiquen la manera com s’ha portat les negociacions amb ERC, i també que s’obrís la porta des d’un principi a un possible govern en minoria –que ara s’ha acabat descartant–. Sí que defensen, però, el paper d’Elsa Artadi –portaveu de la formació i membre de l’equip negociador– en les converses.

A més, les veus crítiques també apunten que Sànchez estaria centralitzant el lideratge i marcant quin és el perfil a les negociacions mentre, a la vegada, aparta de les converses líders del partit com Jordi Turull, vicepresident de la formació i també empresonat a Lledoners.

Junts ha celebrat una reunió del grup parlamentari aquesta tarda per analitzar com avancen les negociacions. La trobada s’ha celebrat telemàticament. La reunió arriba després del contacte a tres bandes entre els partits independentistes i just el dia abans d’un ple del Parlament al qual ha de comparèixer Pere Aragonès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona