Política

L’ANC convoca una concentració per exigir un acord a ERC i Junts

Fa una crida a manifestar-se diumenge al davant de Palau per forçar un govern “nítidament independentista”

No reclama que hi siguin tots dos partits, però rebutja un executiu amb comuns

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat d’urgència la mobilització de les bases per exigir a ERC i Junts que superin o aparquin les diferències i facin possible un acord de govern i legislatura que respongui a la victòria de l’independentisme per la més àmplia majoria que hi ha hagut fins ara i havent sumat un 52% dels vots. És una mobilització d’urgència que l’ANC va decidir dimarts, convençuda del fracàs de l’opció d’un nou govern de coalició entre les dues forces i davant l’amenaça d’unes eleccions que l’entitat creu que posen en risc aquella majoria àmplia i aquell 52% dels vots.

Serà una concentració a partir de dos quarts de dotze del migdia de diumenge a la barcelonina plaça de Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat. Les assemblees territorials ja han començat a organitzar autocars, que, per exemple, des de Girona sortiran a quarts de deu del matí des de l’aparcament del pavelló de Fontajau.

Il·lusió inicial

Ahir al migdia, acompanyada per diversos membres del secretariat nacional i davant del Parlament, la presidenta, Elisenda Paluzie, llegia la posició de l’entitat davant la trencadissa entre ERC i Junts. L’ANC comença dient que la nit del 14-F els membres de l’entitat estaven “satisfets i il·lusionats” perquè l’independentisme havia superat el 50% dels vots, la condició que l’entitat posava per reprendre el full de ruta secessionista. En segon terme, i en vista dels resultats, recorda que va demanar un “govern de concentració que avancés cap a la independència”. També recorda que l’entitat ha fet de pont i ha fet propostes en diverses reunions “discretes” amb ERC, Junts i CUP que es van convocar precisament quan les negociacions es van bloquejar per les diferències respecte de “l’espai de coordinació estratègica de tot el moviment” –el comunicat posa aquest exemple en referència a les divergències entre ERC i Junts sobre la preponderància del Consell per la República presidit per Puigdemont o del govern presidit per Aragonès pel que fa a l’estratègia.

Incomprensió

I, “malgrat que semblava que avançàvem, i que tots els implicats feien cessions, tot es va trencar entre els dos partits majoritaris de l’independentisme fa uns dies”, lamenta el comunicat abans d’advertir ERC i Junts que l’ANC no ho entén i que “bona part de la base independentista està perplexa, decebuda i emprenyada”.

Paluzie no vol assenyalar culpables per no contribuir al desacord i ja ni tan sols reclama en nom de l’entitat que es pacti un nou govern de coalició entre ERC i Junts. Davant les dificultats evidents, l’ANC ja dona prioritat absoluta a un acord de les tres forces independentistes, inclosa la CUP, a les quals exigeix “responsabilitat i generositat” per investir Aragonès, formar govern i abordar la legislatura. L’única condició –implícita en el comunicat– és que En Comú Podem no formi part del futur govern. Així, l’ANC reclama un acord per garantir un executiu “nítidament independentista” encara que no entra a definir per quins dels tres partits ha d’estar integrat. També, en vista de la delicada situació, tampoc exigeix concrecions sobre la via a seguir i es limita a demanar “passes fermes per avançar cap a la independència”.

Encara que ahir la reunió convocada per la CUP semblava donar una última oportunitat a l’acord, l’ANC decideix mantenir la convocatòria de diumenge per augmentar la pressió sobre ERC i Junts i fer-los únics responsables del trencament de l’aliança i, per tant, de la possible solució. De fet, l’ANC manté la convocatòria perquè en el comunicat llegit ahir indica que “encara hi ha una oportunitat, segurament l’última”, de reconduir la situació.

LA DATA

16.05.21
Concentració
a la plaça de Sant Jaume a partir de les 11.30 h per exigir a ERC i Junts un acord de govern.

LES FRASES

Ara la gent ha de dir als partits: «Així no! Volem un acord, volem un govern i volem un pla»
POSICIÓ DE L’ANC
Nosaltres no ho entenem, i bona part de la base independentista està perplexa, decebuda i emprenyada


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona