Política

La Xina entra en l’elit de l’espai fent aterrar amb èxit un robot a Mart

El Zhurong recorrerà la superfície marciana durant almenys tres mesos

L’objectiu és recopilar informació de la composició del planeta i la seva estructura

“La Xina ha deixat petjada a Mart per primera vegada, un pas important per a l’exploració espacial del nostre país.” D’aquesta manera, l’agència de notícies oficial Xinhua anunciava ahir a primera hora del matí l’aterratge de la sonda Tianwen-1, que transporta el primer robot marcià xinès anomenat Zhurong. Amb aquesta fita aconseguida amb la dificultat de la missió, el gegant asiàtic entra amb nota en l’elit mundial de la conquesta de l’espai i esdevé el tercer país a aterrar amb èxit a Mart, després de l’antiga Unió Soviètica i els EUA, i el primer a fer-ho en el primer intent.

El robot Zhurong –que significa “déu de foc” en xinès– va desplegar-se a la zona coneguda com a Utopia Planitia, un gran terreny pla a l’hemisferi nord del planeta vermell. El vehicle va utilitzar una combinació d’una càpsula protectora, un paracaigudes i una plataforma de coets per fer el descens. Pel que fa als objectius científics de la missió xinesa, els investigadors volen estudiar les característiques del sòl i del gel, el clima en què es veuen sotmesos i també té la intenció de buscar aigua subterrània i indicis de vida passada en el planeta. Ara que el robot Zhurong va aconseguir completar la missió amb èxit, els científics intentaran treure el màxim profit a la missió, com a mínim creuen que podran tenir noranta dies marcians de servei, tenint en compte que un dia a Mart dura 24 hores i 39 minuts.

Amb aquesta missió la Xina es posa molt al davant d’Europa i Rússia en la cursa espacial i, tot i que es presenta com un seriós competidor per als Estats Units encara no els ha pogut superar, ja que continuen essent l’únic país del planeta que ha aconseguit enviar astronautes a la Lluna. Malgrat això, l’èxit d’ahir esperonarà encara més els objectius d’exploració espacial del gegant asiàtic, que tant econòmicament com tecnològicament és el que està en millors condicions per liderar la cursa espacial.

Un pas important en l’exploració

El president xinès, Xi Jinping, va qualificar l’aterratge a Mart de la sonda Tianwen-1 de “pas important en el viatge d’exploració interplanetària”. El programa xinès també va rebre la felicitació de la NASA. “Juntament amb la comunitat científica mundial, espero les importants contribucions que aquesta missió farà per a la comprensió del planeta vermell per a la humanitat”, va piular l’administrador associat, Thomas Zurbuchen. La Xina ha aconseguit enviar astronautes a l’espai, llançar sondes a la Lluna i posar un robot a Mart, el premi més prestigiós en la cursa pel domini de l’espai. El Zhurong és el segon a estar a Mart després de l’arribada del Perseverance de la NASA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona