Política

ERC insta Junts a beneir ja el govern en solitari i aspirar-hi

Alcaldes republicans alcen la veu per “no allargar l’agonia”

Sànchez s’aferra a pactar el govern independentista

Demòcrates insta Aragonès a ser “generós” com Junts i la CUP ho són amb la mesa

El mirall basc –present en la política catalana sovint com a exemple a seguir i sovint com a deformació a evitar– és invocat ara per ERC com a desllorigador per la lliçó del 2001 amb Juan José Ibarretxe, que va ser investit lehendakari el 12 de juny amb el vot a favor d’Ezker Batua i amb consellers de la coalició del PNB-EA, i que al setembre va incorporar-hi Javier Madrazo (EB) a la cartera d’Habitatge. A només 10 dies per a la data límit del 26 de maig i amb l’empar dels alcaldes republicans i el seu clam d’evitar noves eleccions, ERC va instar Junts a “no allargar més l’agonia” i beneir ja l’arrencada d’un govern en solitari de Pere Aragonès sense descartar la via d’incorporar-los a bord en el futur quan la legislatura estigui en marxa. “Instem Junts a complir amb la seva paraula i a tenir el mateix sentit de responsabilitat que sempre ha tingut ERC”, va plantejar Marta Vilalta, secretària general adjunta dels republicans, tot exigint “honestedat”. La rèplica, la va oferir Jordi Sànchez en la intervenció davant el consell nacional de Demòcrates i va insistir en el compromís de Junts que Catalunya tingui un govern independentista. “No deixarem de treballar perquè l’acord arribi. Volem un acord i sabem que l’acord és possible”, va sostenir Sànchez.

L’exemple d’Ibarretxe és un recurs inspirador més que una fidel còpia de la correlació catalana: la coalició del PNB-EA tenia 33 escons i Ezker Batua en tenia 3 i assumia el rol de tercer soci menor aquell 2001, mentre que ERC (33) supera Junts (32) per un escó el 2021 i el govern en coalició implica repartir les 13 carteres actuals gairebé al 50%. En un acte al mirador de Montjuïc, ERC va exhibir ahir el seu poder municipalista amb alcaldesses i alcaldes com ara Mireia Ingla (Sant Cugat), Miquel Pueyo (Lleida) i Agnès Lladó (Figueres); el vicealcalde de Girona, Quim Ayats, i el vicepresident de la Diputació de Girona, Pau Presas, a més dels caps de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, i a la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras. “Sabem les necessitats de la nostra gent i ens cal un govern que ens ajudi a sortir de la crisi social i econòmica”, va reivindicar l’alcaldessa de Sant Cugat.

Posicions no admissibles

Si Ingla insta el Parlament a “investir ja” Aragonès, l’alcaldessa de Figueres va lloar “haver-se conjurat per reclamar la necessitat de formació de govern per donar resposta a les necessitats de la gent”, i el lleidatà Pueyo va alertar que es viu “en temps de descompte” quan “fa més de tres mesos de les eleccions”. Per Maragall, Junts posa en joc tirar endavant el país i “des de posicions que no són admissibles, de bloqueig, de paralització, de negació, de negociació de petits interessos”.

Després d’escoltar el cor de veus del municipalisme republicà, Vilalta va advertir que repetir les eleccions al juliol “no ho vol ni ho mereix ningú”. En el cas que Junts accedeixi a votar a favor d’Aragonès perquè sigui investit i arrenqui la legislatura tot sol, Vilalta va prometre als de Carles Puigdemont seguir parlant “per construir totes les confiances i estratègies conjuntes per desbloquejar aquesta situació”, sense fixar-se cap termini per resoldre una incorporació de consellers de Junts.

En una intervenció a distància en la cloenda del consell nacional de Demòcrates, el secretari general de Junts va reordenar la fórmula de Vilalta (primer la investidura i després tancar l’acord total) en favor d’exhaurir la recerca d’una entesa global abans. “No deixarem de treballar perquè l’acord arribi”, es va comprometre.

Santamaría tenia raó?

Davant el consell nacional del seu partit, el portaveu de Demòcrates, Toni Castellà, va elevar el llistó de l’autocrítica: “Els partits polítics independentistes no ho estem fent bé.” A 10 dies de la data límit, Castellà va fer una crida a “aturar aquesta guerra fratricida entre independentistes” i a reprendre les negociacions. En aquest punt, el líder de Demòcrates va reclamar a ERC “generositat” a l’hora de cedir argumentant que Junts i la CUP ja han cedit acceptant una taula de diàleg amb el govern de Pedro Sánchez en la qual no hi creuen. “En aquest acord, la CUP i Junts han estat flexibles i han cedit una part. Ara toca a ERC ser flexible i generosa”, va indicar. “No dubto de les queixes d’ERC de com ha anat el procés de negociació, però no podem malbaratar i engegar en orris el resultat del 52% per una rebequeria per com s’ha negociat”, va exigir Castellà, que demana que en els 10 dies que queden s’imposi la “generositat dels egos”. “Ara tenim el mandat de l’1-O i el del 52% i ningú té dret a segrestar-lo per interès de partit, personal o de poder”, va sol·licitar tot reclamant “no donar la raó a una Soraya Sáenz de Santamaría que es vantava d’haver escapçat l’independentisme” gràcies a l’aplicació de l’article 155.

Coordinació al Congrés

A més del rol del Consell per la República, el paper al Congrés i una mínima unitat d’acció a Madrid és un dels esculls. Segons fonts de la negociació, el front no està resolt però hi ha una aproximació que no existia fa una setmana. “No obliguem ERC a canviar la seva estratègia al Congrés, però sí que en temes clau que tenim parlats és imprescindible que hi hagi coordinació independentista a Madrid amb ERC i la CUP, i estem mirant la forma en què ERC es podria sentir més còmoda en la coordinació sabent que no accepta un 100% de coordinació”, va indicar Míriam Nogueras, portaveu de Junts al Congrés i negociadora clau.

LES FRASES

Instem Junts a complir la paraula i a tenir el mateix sentit de responsabilitat que sempre té ERC
Marta Vilalta
secretària general adjunta d’erc
No deixarem de treballar perquè l’acord arribi. Volem un acord i sabem que l’acord és possible
Jordi Sànchez
secretari general de junts

Chacón serà candidata del PDeCAT si es vota al juliol

La candidata del PDeCAT en les eleccions del 14 de febrer i consellera d’Empresa del 2018 al 2020, Àngels Chacón, va anunciar ahir en l’assemblea nacional una disposició doble: a liderar el partit i a ser de nou la seva cap de llista si la fractura independentista deriva en una repetició de les eleccions al juliol. “Malgrat que és un escenari que no convé a Catalunya i que no volem, per aquesta paràlisi i aquesta impotència a l’hora de posar-se d’acord entre aquests dos o tres actors, potser ens veiem abocats a unes noves eleccions. Si aquest és el cas, reafirmo el meu compromís per encapçalar la candidatura del PDeCAT perquè el PDeCAT seguirà sent subjecte polític, no ho dubteu”, va dir Chacón.

El PDeCAT celebra durant aquest cap de setmana una assemblea extraordinària per redefinir una nova etapa en què és extraparlamentari a Catalunya per la insuficiència dels 76.581 vots però en què alhora conserva 4 escons al Congrés –amb Ferran Bel al capdavant– que poden ser clau en votacions ajustades. En l’exposició de l’informe de gestió com a president, David Bonvehí va lloar la vocació del PDeCAT de ser “l’actor polític que representi el centre ampli del país que, sense renunciar a cap objectiu nacional, ha d’aspirar a ser referent de bon govern al país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona