Política

Hasél escolta el clam per la seva llibertat des de la presó

La manifestació pel seu alliberament recorre la darrera ruta que va fer en llibertat, del rectorat de la universitat al centre de Ponent

El raper lleidatà compleix avui tres mesos empresonat

“La manifestació acabarà davant de la presó perquè Pablo Hasél escolti els crits, sàpiga que no està sol, i, a més, perquè al centre penitenciari sàpiguen que, si li compliquen la vida, ens tindran al davant.” Eren les paraules de David Martín, que forma part de la Plataforma Llibertat Pablo Hasél i que ahir va fer de portaveu de l’entitat organitzadora de la manifestació per reclamar l’amnistia per al raper, coincidint amb els tres mesos del seu empresonament. La manifestació, que va reunir poc més de mig miler de persones i que va rebre el suport de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i altres col·lectius com els CDR, va començar davant de l’edifici del rectorat de la Universitat de Lleida, on va ser detingut avui fa tres mesos, i va acabar davant del Centre Penitenciari de Ponent.

La marxa va arrencar, amb prop d’una hora de retard, amb la crema d’una pancarta en què es podia llegir “Pels nostres drets i llibertats democràtics, foc al règim feixista!”. Els manifestants van anar resseguint els carrers de la capital del Segrià sense que es produís cap incident destacable i amb crits de “Llibertat Pablo Hasél”, “Llibertat per als presos per lluitar”, “PSOE i Podem, criminals” i “Violència és no arribar a final de mes”. Els serveis municipals havien retirat, ja divendres, tots els contenidors del centre i sis furgonetes dels Mossos tancaven la marxa, un gest que va ser criticat pels membres de les entitats independentistes. A més, en un carrer lateral a la comissaria de la Policía Nacional, hi havia preparats els antiavalots de la policia espanyola. Els manifestants hi van passar per davant sense ni mirar-se’ls.

Pres polític

Martín va defensar que la manifestació era per demanar l’alliberament de Hasél, però també “per denunciar 82 anys sense democràcia, perquè amb un habitatge digne i amb una feina digna no hauria hagut d’escriure les cançons per les quals ara està a la presó”. El portaveu de la plataforma hi va afegir que “és un pres polític, perquè tant és pres polític el que ha convocat un referèndum com el que es manifesta al carrer”.

La manifestació va acabar davant la presó de Lleida, on es van cremar banderes espanyoles i van prendre la paraula la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, i el represaliat Adrián Sas. Paluzie, que va ser escridassada per algun dels assistents, va defensar que “som davant d’un estat que reprimeix les dissidències, que reprimeix drets com el de manifestació, el de reunió i el d’expressió”, i que l’independentisme “sempre serà al costat de tots els presos represaliats, de la gent a qui es vulneren drets, com en Hasél”. La presidenta de l’ANC va recordar el cas d’ Enric Stern , el jove gironí condemnat per la crema de fotografies del rei, però al qual la justícia europea va donar la raó.

Mauri, per la seva banda, va llegir una carta del president de l’entitat i pres polític, Jordi Cuixart. En la missiva, Cuixart encoratjava Hasél a continuar la lluita: “La llibertat d’expressió es defensa exercint-la.” A més, Cuixart recordava al raper que “la presó no és el pitjor lloc per a algú que pensa” i que no s’ha de permetre “que es criminalitzi el jovent que es mobilitza pel futur col·lectiu”.

Hasél, segons avançava ahir Vilaweb, ha estat citat per a un nou judici demà mateix, acusat d’un delicte d’odi, injúries i coaccions pel Real Betis per haver escrit a Twitter que tant de bo s’estavellés l’avió de la plantilla del club sevillà arran del fet que els verd-i-blancs van defensar Zozulya, el futbolista amb vincles amb els ultres d’Ucraïna.

LES FRASES

La llibertat del Pablo va lligada a conquerir la resta de drets que ens estan negant
David Martín
Membre de la plataforma llibertat pablo hasél
No permetem que es criminalitzi el jovent que es mobilitza pel futur col·lectiu
Jordi Cuixart
President d’Òmnium Cultural
No ens podem creure cap de les promeses d’aquest PSOE tan frívol
Marcel Mauri
VicePresident d’Òmnium Cultural
L’independentisme sempre serà al costat de totes les persones represaliades
Elisenda Paluzie
Presidenta de l’assemblea nacional catalana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona