Política

Israel no troba el límit

El pitjor bombardeig en set dies mata 42 persones i talla el camí a l’hospital de Gaza

La violència fa oblidar el judici contra Netanyahu i serveix de campanya per a unes possibles cinquenes eleccions

Ja no podem més”, diu la Fatima per telèfon des de Beit Hanun, un poble al nord de la franja de Gaza. Escriu missatges curts: “El bombardeig d’aquesta nit ha estat a 100 metres de casa. Això s’ha d’acabar”. “Estic devastat”, escriu Rida des de Gaza: “hi ha míssils que han caigut a la meva àrea. Crec que avui també serà un mal dia”. Eren algunes de les sensacions ahir a Gaza després que les autoritats israelianes se superessin un dia més amb la major ofensiva llençada fins aleshores des que dilluns va engegar la campanya militar. Cada dia, una mica més enllà: 42 persones mortes la matinada de diumenge, 10 d’elles infants i 16 dones.

Els centenars de míssils disparats van destrossar concorreguts carrers de la ciutat de Gaza, van enderrocar alguns edificis residencials i van deixar els equips de rescat buscant cossos vius sota la runa: “ara n’hem trobat cinc, però malauradament estaven tots sense vida”, deia un rescatador. A la tarda, quan els bombardejos continuaven, en van trobar quatre més sense vida: una mare i els seus tres fills, que dormien quan un míssil va colpejar-los. Els projectils van dinamitar la carretera que du a l’hospital d’ al-Shifa, el més gran de Gaza, mentre el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, assegurava que bombardejaven amb “especial cura” per evitar morts civils, que al territori assetjat sumen 188, dels quals 55 infants. “Seguirem actuant durant tant de temps com faci falta” deia Netanyahu: “i ho fem per restablir la tranquil·litat per vosaltres, ciutadans d’Israel”.

Els disturbis a l’Est de Jerusalem continuen malgrat que estiguin eclipsats per la massacre a Gaza. Set soldats israelians van protagonitzar l’acció menys desagradable del dia en la seva minuciosa tasca per esborrar referències palestines del barri de Sheikh Jarrah, on desenes de famílies esperen a ser desallotjades pels tribunals israelians: armats amb metralletes i pujats a una escala mentre es cobrien les espatlles els uns als altres, arrencaven un grapat de globus de colors blancs, negre, verds i vermells -la bandera de Palestina- que lluïen enmig del carrer lligats a un cable elèctric. Però no tot va ser esborrar decoratius. Desenes de palestins van ser detinguts a la part oriental de la ciutat, on s’hi van tornar a veure escenes de violència contra civils desarmats. El conductor àrab d’un cotxe que va envestir un grup de persones, ferint quatre policies, va ser assassinat al moment pels cossos de seguretat. A Tel Aviv, una protesta contra la violència a Gaza i contra l’ocupació dels territoris palestins arreplegava 500 persones.

“Aquí a Cisjordània sentim el que li passa a la gent de Gaza”, diu Saja, una jove resident de Nablus, al nord del territori ocupat, que està participant de les protestes en solidaritat amb Gaza i contra la violència de les forces ocupants. “Sentim que el nostre deure és fer-los costat i no abandonar-los. És perillós i perdem gent, però és el mínim que podem fer!”, hi afegeix. Almenys 13 persones han estat mortes per l’acció de les forces de seguretat israelianes mentre es manifestaven a Cisjordània. “Estan detenint nenes mentre protegeixen els colons israelians i ataquen civils desarmats que protesten, que caminen pel carrer o que seuen tranquil·lament a casa seva”. Diu que hi ha protestes a cada poble de Cisjordània, que això no ha estat mai així i que per fi tots els palestins estan lluitant pels seus drets: “som en dies decisius i no podem esperar més. És gairebé ara o mai”.

Càlcul partidista

“El foc sempre s’obre precisament quan li convé a Netanyahu”, deia ahir un punyent Yair Lapid. El líder de Yesh Atid ha sortit malparat per l’actual cicle de violència que engoleix Israel i els territoris palestins. Netanyahu ha tensat la corda amb la seguretat del país fins a dividir l’anomenat Bloc pel Canvi, el grup de partits d’ideologies irreconciliables que estaven disposats a superar les diferències per formar un govern sense el líder del Likud. Ara, a Israel, ningú menciona el judici per corrupció contra Netanyahu mentre les cinquenes eleccions són una possibilitat cada dia més plausible i l’actual conflicte, una campanya política ideal per preparar-les.

LES FRASES

Som en dies decisius i no podem esperar més. És gairebé ara o mai
Saja,
manifestant palestina a Cisjordània
Bombardegem amb especial cura per evitar morts civils
Bernjamin Netanyahu
Primer ministre israelià

La treva, de portes endins

Netanyahu anunciava ahir que continuarien l’ofensiva contra Gaza “amb totes les forces” i Biden reiterava el seu suport als atacs contra Hamàs, però diplomàtics israelians calculaven de portes endins que el suport internacional als atacs contra la Franja s’esgota. El Consell de Seguretat de l’ONU es va reunir al vespre malgrat l’oposició dels Estats Units, que ha impedit dues vegades que l’entitat internacional es pronunciï en contra de l’actitud d’Israel, mentre que diversos líders de la dreta israeliana demanen públicament que els atacs continuïn.

Mentrestant, plou sobre mullat. Almenys dos israelians van morir i més de 100 van resultar ferits, alguns de manera greu, en un accident en una sinagoga a prop de Jerusalem. Centenars de fidels estaven celebrant l’inici de la festivitat de Xavuot en una sinagoga encara en construcció quan la graderia sobre la qual s’ubicaven desenes de persones va cedir i la multitud es va ensorrar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Els diputats francesos aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid