Política

El Suprem tomba el recurs pel “diner roig” de Sant Julià

Conclou que la reclamació fa referència “a una norma preconstitucional que ja no està en vigor”

Sant Julià de Ramis es va convertir en el primer ajuntament a demandar l’Estat perquè l’hi retornés

L’agost del 1938, el règim franquista va obligar particulars i administracions a entregar tota la moneda republicana –els diners emesos per la República a partir del cop d’estat del 18 de juliol, considerat dinero rojo– al Banc d’Espanya. El març del 2019, Sant Julià de Ramis es va convertir en el primer ajuntament a demandar l’Estat perquè li retornés els diners espoliats pel franquisme. En el cas de Sant Julià, es van entregar 818.784,50 pessetes de l’època, que, segons el doctor en economia de la UdG Lluís Planas, equivaldrien a 11,5 milions d’euros. La majoria les van aportar 134 veïns del poble, però 9.786 corresponien al consistori. Segons el peritatge de l’expert, equivalen a 136.123,26 euros.

El Tribunal Suprem, però, ha desestimat el recurs contenciós administratiu que el 20 d’octubre passat va interposar l’Ajuntament, assessorat pel bufet Delso Quintana, després que el 13 de desembre del 2019 el Consell de Ministres desestimés la reclamació patrimonial que feia el consistori davant l’Estat. En el recurs, l’Ajuntament de Sant Julià només reclamava que se li retornessin els diners que l’any 1936 eren propietat municipal: un total de 9.786 pessetes. D’aquesta manera s’agilitzava la causa però també, un cop la justícia resolgués, els veïns de Sant Julià afectats, més d’un centenar, podrien tenir jurisprudència en la qual emparar-se a l’hora de fer les seves reclamacions.

La sentència conclou que la reclamació ha prescrit, tot i que l’Ajuntament al·legava que mai s’havia derogat la llei franquista que va permetre l’espoli. El Suprem, però, ho argumenta amb una sentència que ja havia dictat el 2017 en relació amb un cas similar. “La peculiaritat de les lleis preconstitucionals consisteix, en allò que ara interessa, en el fet que la Constitució és una llei superior i posterior”, recull l’alt tribunal. El Suprem tampoc entra a valorar la llei franquista que va permetre espoliar els diners republicans.

Pagar les costes

El Suprem també considera que l’acord del Consell de Ministres que denegava indemnitzar l’Ajuntament és “ajustat a l’ordenament jurídic”. A més, obliga el consistori a pagar les costes del procés. Segons concreta la sentència, seran d’un màxim de 3.000 euros. El consistori ha dit sempre que arribaria fins on calgués per recuperar els diners republicans.

LA XIFRA

136.123
euros
és la quantitat actual de les monedes republicanes espoliades del consistori de Sant Julià.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

La UE proposa negociar amb el Regne Unit un acord per facilitar la mobilitat dels joves

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona