Política

Aragonès es compromet a “culminar la independència i fer inevitable l’amnistia i l’autodeterminació”

El candidat republicà presenta aquest dijous el seu programa de govern al debat d’investidura al Parlament

Demà serà nomenat com a president de la Generalitat amb el suport dels tres partits independentistes

El candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha promès aquest dijous a obrir una “nova etapa” a Catalunya i a impulsar una “Generalitat Republicana compromesa amb el país sencer” .

“Presento la meva candidatura per fer possible la culminació de la independència de Catalunya, fer inevitable l’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació, governant per a tota la ciutadania”, ha assegurat Aragonès a l’inici del seu segon debat d’investidura, que ha començat aquesta tarda.

El republicà ha destacat que, després de 80 anys, Catalunya tornarà a tenir un president d’esquerres i independentista. És per això que ha volgut garantir que a l’hora de “liderar el país” tindrà molt en compte “tota la força que ens dona haver superat per primera vegada el 50% dels vots independentistes”. Al mateix temps, ha volgut estendre al mà “a tots aquells amb qui més tard o més d’hora ens haurem d’entendre”. “No em cansaré de dir-ho, som un sol poble i tenim tot el futur per davant”, ha reblat.

L’aspirant a la investidura s’ha compromès a impulsar l’Acord Nacional per a l’Autodeterminació i l’Amnistia, “per fer evident l’amplíssima majoria social que sap que la resolució del conflicte amb l’Estat passa per la llibertat dels presos i exiliats i pel lliure exercici del dret a l’autodeterminació”.

L’encara vicepresident del govern amb funcions de president ha constatat la “necessitat” d’una “confrontació cívica i pacífica per forçar l’Estat a assumir la realitat fins ara negada”. “Crearem un punt de trobada de tothom que defensi que Catalunya té dret a decidir, un punt de trobada de tot el sobiranisme”, ha afegit.

Referèndum a l’escocesa

En aquest sentit, ha afirmat que la seva “obsessió” és “superar el bloqueig actual i resoldre d’una vegada per totes el conflicte entre Catalunya i l’Estat.

Aragonès ha posat Escòcia i el Regne Unit com a exemple a seguir. “Sé que Escòcia se’n sortirà i tornarà a votar. I sé que el Regne Unit tornarà a fer tot el possible per seduir als escocesos i evitar democràticament la independència. I això que és possible a Escòcia, vull que sigui possible a Catalunya”, ha insistit.

“Vull un referèndum d’autodeterminació. Que es deixi de tenir por a les urnes i que s’expliqui per què hem de quedar-nos a l’Estat espanyol. Que s’atreveixin a guanyar un referèndum”, ha reptat.

En aquest context, ha volgut deixar clar que tots aquells que avui rebutgen la independència “han de saber que la República Catalana mai els rebutjarà a ells”. “Avancem cap a la República com un sol poble, sense deixar enrere ningú”, ha insistit.

Mà estesa als comuns

El coordinador nacional d’ERC ha receptat “altes dosis d’empatia” per superar les “diferències” amb Junts –amb qui formarà l’executiu de coalició.

També ha estès la mà a En Comú Podem, amb els quals ha dit que comparteix idees de país “molta ambició transformadora”. De fet, ha demanat als comuns que, almenys, no votin en contra a la votació de demà. “Els demano la confiança. Jo els n’he fet en altres ocasions”, ha recordat.

Ha subratllat que enfoca la nova legislatura a partir de “quatre banderes”: la social, la feminista, la verda i la democràtica. L’encara vicepresident en funcions ha assenyalat que aquesta “nova etapa” a Catalunya ha de ser “inconformista, innovadora, transformadora, imaginativa, creativa, amb visió de futur i amb un compromís inequívoc de fer més fàcil, amable i feliç la vida de la ciutadania”.

“Catalunya necessita una sacsejada. Necessita obrir una nova etapa amb quatre grans transformacions inajornables i que seran les quatre banderes de la nova Generalitat republicana”, ha reiterat.

Aragonès ha conclòs que no té “cap dubte” que, amb la complicitat de tothom, podrà assolir aquests objectius: “Tenim tots els ingredients per sortir-nos-en, i l’únic límit que ens hem de fixar és el de la voluntat popular de la ciutadania de Catalunya”.

El president interí d’Esquerra també s’ha dirigit al conjunt de l’oposició per apuntar que alguns dels canvis que pretén impulsar des de la Generalitat requeriran i exigiran “consensos amplis” perquè seran “molt profunds”.

Divendres, la votació

El candidat republicà ha arribat a la cambra uns 20 minuts abans de les quatre de la tarda d’aquest dijous, l’hora en que comença la sessió que acabarà demà divendres amb el seu nomenament com a president de la Generalitat demà, divendres. La sessió plenària comença amb la intervenció del candidat per explicar, per segona vegada, el seu programa de govern.

La presidenta del Parlament, seguint les directrius de Junts i ERC, que van arribar dilluns passat a un acord de govern, pressionats pels terminis legals, va acabar de constatar que Aragonès, ara sí, és el candidat amb prou suports per ser investit i va convocar la sessió d’investidura.

En espera que s’acabin de detallar les intervencions i la planificació del ple, es preveu que la sessió d’investidura comenci avui a les 16 h amb la intervenció del candidat per un temps il·limitat. Seguidament, es preveu que hi intervinguin alguns grups parlamentaris començant de major a menor, en aquest cas seria el president del PSC, Salvador Illa, i el president del grup de Junts, Albert Batet. L’endemà, divendres, continuarien les intervencions de la resta de grups fins a arribar a la votació del candidat, que aquesta vegada només necessitarà una primera votació per assolir la majoria absoluta, perquè els grups independentistes (ERC, Junts i la CUP) tenen 74 diputats –la majoria absoluta és de 68–. Un cop investit, Aragonès haurà de prendre possessió del càrrec en un acte al Palau de la Generalitat que a hores d’ara encara no té data.

Abans d’anunciar la data del ple, la presidenta Borràs va completar la tanda de consultes iniciada abans-d’ahir amb contactes amb Salvador Illa (PSC), Albert Batet i Gemma Geis (Junts) i els republicans Josep Maria Jové i Marta Vilalta. Ahir, precisament, la portaveu republicana va celebrar que “80 anys després” podrà ser investit “un president de la Generalitat d’ERC”, que liderarà un govern “independentista, progressista i republicà”, que serà “paritari” i obrirà una “etapa de transformació” a Catalunya.

Aragonès ja es va sotmetre al final de març a un primer debat d’investidura, però va fracassar en les dues votacions que hi va haver per manca de suports, perquè només va obtenir el suport dels anticapitalistes i no pas els 32 vots de Junts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona